Annons

Ytterligare en dos misstro

När Socialstyrelsen tog beslutet att erbjuda flickor i årskurs fem och sex gratis HPV-vaccin mot livmodercancer hade tre av sex rådgivande experter tydliga kopplingar till vaccinindustrin, skriver Svenska Dagbladet.
Ledare • Publicerad 3 januari 2013

Det är i sig inget konstigt i ett litet land som Sverige och experterna hade också lämnat in skriftliga jävsdeklarationer.

Problemet är att dessa sedan inte tycks ha följts upp enligt det regelverk som finns. Socialstyrelsen har inte tagit till ställning till hur starka kopplingarna var och hur det kunde påverka myndighetens opartiskhet. Socialstyrelsens generaldirektör säger till tidningen: ”Låter bedrövligt. Jag ska genast ta upp detta med de berörda ansvariga.”

Annons

Man kan tycka att det är en formsak, att det kanske handlar om utebliven dokumentation, en rutin som förbisetts men som i sak inte skulle ha ändrat själva beslutet. Men för varje gång det framkommer att myndigheter slarvat, mörkat eller kanske bara förbisett något i hanteringen av det som rör vaccinationer sås ett frö till misstro.

Och det i ett läge där tilltron redan sviktar.

Efter massvaccinationerna mot svininfluensan drabbades uppemot 170 barn av narkolepsi. Regeringen har, efter inledande tvekan, varit noga med att betona att staten nu garanterar ersättning till de drabbade barnen.

Ett riktigt beslut, för även om det inte går att ställa saker till rätta i efterhand, eller ens att försöka förstå det lidande de och deras familjer drabbas av, måste man på alla sätt anstränga sig för att kompensera så gott det går.

Maria Larsson, ansvarig minister den hösten, anser även i efterhand att det var rätt att massvaccinera, en uppfattning som Göran Hägglund, nu ansvarig, delar. Båda hänvisar till den vetenskapliga expertisen.

För en lekman är det alltid svårt att värdera riskanalyser. När expertuttalanden varvas med upprop på Facebook, vittnesbörd från en grannes kusin eller någon som hörde något är det lätt att bli förvirrad. Vem ska man lita på?

Det finns exempel , även i Sverige, på att inte tillräckligt många litat på Socialstyrelsens rekommendation att barn ska vaccineras mot mässling och röda hund. Då finns en risk för smittspridning som kan få förödande konsekvenser.

Vaccinationer handlar om medicinska analyser, men de handlar också om förtroende. Socialstyrelsen har inte råd att slarva med vare sig det ena eller det andra.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons