GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pontus Westerholm: Samtalskonst i polariseringens tidevarv

Protester mot drivmedelsskatter och protester för att utlysa klimatnödläge. Ett flertal länder har kallat in medborgarpaneler för att hitta en lösning.
Pontus WesterholmSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 6 augusti 2020
Pontus Westerholm
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Paris december 2019, sedan dess har mycket av den politiska konflikten fått hålla sig online. Men de politiska låsningarna förblir olösta.
Paris december 2019, sedan dess har mycket av den politiska konflikten fått hålla sig online. Men de politiska låsningarna förblir olösta.Foto: Michel Euler

Klimatfrågan har under våren hamnat i skymundan i den politiska nyhetsrapporteringen. Många sammankomster och politiska processer för att hantera problemen har fått ställas in eller skjutas upp. Med en global ekonomisk nedgång och pågående pandemi riskerar dessutom resurser och reformvilja att sina.

I många länder, inklusive Sverige, har det under det gångna året förekommit demonstrationer till stöd för långtgående åtgärder för att hantera global uppvärmning. Men också protester mot vad som anses vara allt för långtgående inskränkningar i människors liv, såsom höga bensin och dieselskatter, för att förhindra temperaturhöjningen.

Frankrike har under 2018 och 2019 skakats av omfattande protester av de så kallade gula västarna som växte fram ur ett missnöje över priset på drivmedel. Samtidigt uttryckte president Macron en vilja att driva en ännu mer ambitiös politik. För att få folkligt gehör kallade presidenten in till en medborgarpanel som skulle ta fram förslag för att minska landets koldioxidutsläpp med 40 procent till 2030 jämfört med nivån 1990.

De 150 personerna som deltog arbetade med stöd från franska myndigheter och fristående experter under sju helger från oktober 2019 till januari 2020. Macron lovade att i princip alla av de förslag som panelen kom fram till skulle bli verklighet. Förslag som förbud mot stora varuhus, bilar med höga utsläpp och reklam som manar till koldioxidtung konsumtion och många fler har redan väckt starka känslor i landet.

Trots att urvalet gjordes med hänsyn till representation anser kritiker att processen togs över av radikala röster. Ökade inslag av direktdemokrati är lockande i svåra politiska frågor. Det gör dock sällan situationen enklare för beslutsfattare. De kan däremot avsäga sig personligt ansvar. Men det finns samtidigt mycket intressant med konceptet.

Politiska debatter är ofta förda från låsta positioner. Ingen politiker försöker övertala motståndaren, utan snarare publiken. Men i panelens diskussioner rapporterades det snarare än mer välvillig stämning och försök att komma överens. Det är sällan som medborgarpaneler kommer fram till användbar politik. Men oavsett vad man tycker om förslagen blir det intressant att se om Macron håller sitt löfte och implementerar förslagen.

”Med ökad polarisering är nya former av offentliga samtal om politik värdefulla att utforska. Helt mållösa forum blir ofta kaotiska och riskerar att komma fram till motstridiga politiska ståndpunkter.”

Storbritannien startade sin egen form av medborgarpanel med liknande mål under hösten, Climate Assembly UK. 110 personer som noga utvalts för att både representera landet geografiskt, etniskt och ideologiskt träffades för första mötet i januari. Sedan kom corona. Mycket av arbetet fick därefter ske över nätet. Arbetet avslutades i maj men har ännu inte presenterats.

Med ökad polarisering är nya former av offentliga samtal om politik värdefulla att utforska. Helt mållösa forum blir ofta kaotiska och riskerar att komma fram till motstridiga politiska ståndpunkter.

Men de franska och brittiska försöken med medborgarpaneler kan vara inspirationskällor för nya politiska samtal – Kanske med lösningar i fokus, snarare än konflikter.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.