unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Pontus Westerholm: Monopol bäddar för övertramp

Den fria marknaden sätts ur spel när företag står för både sökmotorer och produkterna.
I USA uppskattas att över 40 procent av all näthandel går via Amazon, i Tyskland är det drygt 20 procent.
I USA uppskattas att över 40 procent av all näthandel går via Amazon, i Tyskland är det drygt 20 procent.
Foto: Bebeto Matthews
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

I höst kommer Amazon lanseras i Sverige. Det i sig kommer troligtvis inte ha så stor effekt på den svenska marknaden. Men det är en del av ett större mönster där enskilda internationella företag dominerar näthandeln.

I måndagens BT skrev jag om vad som utmärker företag som framgångsrikt växer genom att undvika konkurrens. Såväl företag som partier, som jag då skrev om, vill helst hitta ett område som de kan dominera och slippa konkurrerande aktörer. Amazon är ett exempel på hur detta går till inom näthandeln.

Genom pressade priser och ett initialt fokus på att skapa en säljplattform för mindre tillverkare har Amazon blivit en dominerande aktör inom näthandeln på flera håll i världen. Allt fler produkter produceras dock av Amazon själv vilket medför risken att plattformen snedfördelar till nackdel för andra producenter.

Konkurrenslagstiftning i västvärlden är primärt utformad för att skydda konsumenterna från prishöjningar. Men maktkoncentrationen på nätet utgår från det motsatta, prispress som gör det både billigare och enklare för kunderna att köpa vad de vill. Vilket gör lagstiftningen tandlös.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Under natten till torsdag, svensk tid, utfrågades cheferna för fyra av världens största företag av representanter för den amerikanska kongressen. Amazons VD Jeff Bezos, Facebooks Mark Zuckerberg, Googles Sundar Pichai och Apples Tim Cook svarade på frågor från den utredningen som pågått det senaste året om företagens dominans inom sina olika områden. Utfrågningen är dock mer ett spel för kamerorna än ett faktiskt behov av svar.

Teknikjättarna kan utnyttja sin dominerande ställning till att ta ut oskäliga avgifter av de företag som använder deras tjänster och kan genom sökresultat gynna sina egna produkter framför konkurrenternas. Google har sedan tidigare dömts till rekordböter av EU för fixa sökresultaten till fördel för andra företag inom samma koncern och samtliga fyra företag riskerar nu att straffas av USA för sina metoder.

Företagen blir till vad som kan liknas vid infrastruktur. Men framför allt Amazon och Google som har egna produkter som lyfts fram i deras egna sökalgoritmerna börjar bli marknadsmässiga problem. Amerikanska lagstiftare har börjat diskutera om företagen inte behöver brytas upp för att plattformarna och försäljning av produkter inte ska kontrolleras av samma ägare.

Företagen storlek gynnar på kort sikt konsumenten. Men om teknikutvecklingen stagnerar eller börjar helt kontrolleras av ett fåtal företag som redan dominerar marknaden kommer konsumenten tvingas betala notan för att den fria marknaden sätts ur spel.

Likt partier som dominerar stater i decennier börjar självaste infrastrukturen gynna den etablerade makten, även på internet. Enskilda personer kan bara medge att monopolaktören levererar vad som lovas. Men systemet blir mer dysfunktionell desto längre dominansen fortgår.

Beroende på vad den amerikanska utredningen kommer fram till bör även Sverige och EU agera för att den fria marknaden ska fungera på nätet.

Läs mer

Lärare gav elever horoskop med grovt språk: "Borde ta livet av dig"

Borås

Lärare gav elever horoskop med grovt språk: "Borde ta livet av dig"

Rektorn på Boråsskolan: ”Läraren googlade stjärntecken”

Sjuhärad: Fabrik hotas av nedläggning – 38 anställda berörs

Nyheter

Sjuhärad: Fabrik hotas av nedläggning – 38 anställda berörs

Produktionen kan vara avvecklad inom ett år: ”Aldrig roligt att komma med ett sånt besked”.

TV: Två radhuslägenheter totalförstörda – grannar evakuerades

Herrljunga

TV: Två radhuslägenheter totalförstörda – grannar evakuerades

Boende i närliggande hus evakuerades.

Villabrand: Hus helt övertänt: ”Det är inte mycket att göra åt”

Mark

Villabrand: Hus helt övertänt: ”Det är inte mycket att göra åt”

En person ska ha befunnit sig i huset när branden startade.

Säs: Efter förra helgens plötsliga anstormning – så är coronaläget nu

Corona i Sjuhärad

Säs: Efter förra helgens plötsliga anstormning – så är coronaläget nu

Efter förra helgens plötsliga anstormning av coronapatienter på Säs har antalet fall minskat.

Centrum: Här öppnar ny butik – när systrar tar kedja till Borås

Borås

Centrum: Här öppnar ny butik – när systrar tar kedja till Borås

På toppen av sina karriärer – lämnar för att följa en dröm