Annons

Wallströms fäbless för omöjliga konflikter

Kriget i Jemen har pågått sedan början av 2015 och har skördat otaliga människoliv. Svälten har varit omfattande och handelsblockader har gjort det svårt för krishjälp att ta sig in i landet.
Ledare • Publicerad 1 september 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Margot Wallströms medlande har gett ett avtal för Jemen som parterna inte accepterar. Den senaste tiden har situationen försvårats ytterligare.
Margot Wallströms medlande har gett ett avtal för Jemen som parterna inte accepterar. Den senaste tiden har situationen försvårats ytterligare.Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige har varit aktiv i försök att samla humanitär hjälp och medla i den haltande fredsprocessen. Den så kallade Stockholmsöverenskommelsen från december 2018 för att en vapenvila i den omstridda hamnstaden Hodeidah har fortfarande inte implementerats.

Nu tänker utrikesminister Margot Wallström resa ner och prata med de inblandade parterna. Senaste tidens strider mellan sydliga separatister och den internationellt erkända regeringen har dock situationen än svårare. Dessa parter är båda del av anti-Huthi-koalitionen men de slås nästan lika mycket med varandra som mot Huthirörelsen.

Annons

Sydseparatisterna, med uppbackning av Förenta Arabemiraten, har tagit över den tillfälliga huvudstaden Aden. Den egentliga regeringen sitter i exil i Saudiarabien utan mycket inflyttande över hur kriget fortgår. Jemenitiska trupper lojala till regeringen blev i torsdags bombad av det emiratiska flygvapnet – de som sägs stå på samma sida i kriget.

Att det ens blev någon överenskommelse i Stockholm i vintras är berömvärt. Men med facit i hand verkar inte representanterna för de stridande parterna som närvarade vid mötet ha haft mandat att sluta något sådant avtal.

Huthirörelsen var knappast villig att ge upp sin kontroll av landets viktigaste hamn för att låta humanitär personal komma igenom. Inte så länge som koalitionen gett sina garantier och dragit sig tillbaka, men det skulle inte hända. Jemenitiska regeringen har inget mandat att styra miliserna vid fronten.

Att Saudiarabien och Förenade Arabemiraten backar olika miliser tycktes från början vara organisatoriskt effektivt. Men det har med tiden gjort situationen i landet ännu mer fragmentiserad. Ett avtal mellan Huthirörelsen och exilregeringen inget värt om inte den splittrade koalitionen och miliserna vid fronten accepterar det.

Saudiarabiens de facto ledare Muhammed bin Salman trodde Huthirörelsen kunde besegras på kort tid. Men det blev istället till Saudiernas Vietnamkrig. De vet att om de lämnar landet kommer det vara mer hotfullt och instabilt än när de startade kriget i 2015.

Kanske krävs man till slut landar i en tvåstatslösning även för Jemen. Wallström verkar sätta stor tilltro till sin (o)förmåga att medla för palestiniernas sak att hon kanske kommer göra det också för huthirebellernas del. Oddsen att nå framgång är ungefär desamma.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons