GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: von der Leyen biter ifrån för demokrati och jämställdhet

Tre politiker, två journalister och en högt uppsatt tjänsteman hamnar på listan över de personer som har gjort störst intryck på gästkrönikörerna under året.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 30 december 2021
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen var inte imponerad av hur hon behandlades av president Erdogan under sitt besök i Turkiet.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen var inte imponerad av hur hon behandlades av president Erdogan under sitt besök i Turkiet.Foto: Olivier Matthys

Det förvånar inte. Det rör sig uteslutande om framträdande personligheter som har fått mycket uppmärksamhet under stora delar av 2021, både nationellt och internationellt.

Själv skulle jag vilja fylla på listan med ytterligare en politiker: Ursula von der Leyen. EU-kommissionens ordförande är kanske inte den som skapar de vassaste rubrikerna eller ens är särskilt välkänd för gemene europé. Men inflytelsemässigt är hon en gigant som med sin nästan merkelskt återhållsamma, ibland rentav kyliga utstrålning, bidrar till trygghet och stabilitet inom unionen. Och detta utan att ducka de svåra frågorna, som under människosmugglingen av migranter som Belarus diktator Lukasjenko arrangerade, och nyligen i form av en skarp markering mot Rysslands militära upptrappning vid gränsen till Ukraina.

”Men inflytelsemässigt är hon en gigant som med sin nästan merkelskt återhållsamma, ibland rentav kyliga utstrålning, bidrar till trygghet och stabilitet inom unionen.”

Ursula von der Leyen bet till och med ifrån under den så kallade sofa-gate, när hon blivit förminskad av Turkiets president Erdogan genom att tilldelas en sittplats lite avsides i en soffa i stället för en stol bredvid Erdogan och EU-kollegan Charles Michel.

”Jag kände mig sårad och övergiven, som kvinna och som europé”, uttryckte kommissionsordföranden angående situationen och bidrog därmed till att stärka kvinnor att sätta ord på och protestera mot sexistisk behandling.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.