Viten borde få Borås stads politiker att se rött
Situation är ohållbar, för att uttrycka det milt. Denna gång handlar det om ett grovt och kränkande språkbruk från elever – utan att lärare ingripit. Detta är givetvis oacceptabelt.
Det är lätt att fastna i det faktum att vitesföreläggandena rör sig om mycket pengar. Det är dessutom skattebetalarnas surt förvärvade pengar som ska gå till boråsarnas välfärd, som nu istället går till viten för att en av de viktigaste delarna i välfärden – skolan, inte lyckas fullfölja sitt uppdrag enligt skolinspektionen krav.
Men framför allt består misslyckandet i situationen på Erikslundsskolan. För att sätta saker i perspektiv – Borås stads budget består omfattar 5 miljarder kronor, och i det sammanhanget är vitesutbetalningarna lite av kaffepengar. Rent principiellt är det dock fel att skattebetalarna indirekt får betala böter för att kommunen brister i sitt välfärdsuppdrag.
Med det sagt är den stora förlusten inte den ekonomiska. Det verkligt upprörande i situationen är såklart det som sker på Erikslundsskolan och grunden för den kritik som orsakat vitesutbetalningarna. “Språkbruket på skolan präglas fortfarande av grova kränkningar” motiverade skolinspektionen sitt beslut. Detta är inte en vardag som ska möta varken elever, eller lärare.
Inte heller kan lärarna skuldbeläggas för detta, trots att motiveringen också handlar om bristande tillsägelser. Men lärarna möter en allt tuffare arbetsmiljö, tillsammans med elever som möter en allt tuffare skolmiljö. Att kränkningar och stök är vardag i flera av Borås skolor är oacceptabelt. Här är både eleverna och lärare offer.
I en skola där disciplinen rasat samman sedan klassisk katederundervisning förkastades till förmån för progressiv pedagogik, har oordning och kränkningar tillåtits att ta över. Skolinspektionen kan fortsätta med vitesföreläggningar – men varje krona som betalas i vite gör inte att det strukturella stöket försvinner.
Att Skolinspektionen skärper tillsynen är välkommet, men problemet behöver främst tacklas i klassrummen och korridorerna. Det behövs ökad lärarauktoritet, skarpare konsekvenser för de elever som missköter sig och ansvar för de föräldrar vars barn stör och kränker.
Borås stad förlorar miljoner, men framför allt förlorar lärarna och eleverna på Erikslundsskolan långt mycket mer, något som det inte går att sätta ett pris på. Situationen borde inte få Borås stads politiker att se vite, den borde få dem att se rött – och agera därefter.