GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Margit Silberstein: Vilken plats får C när V vill ersätta L?

Bort dörrmattor. Nooshi Dadgostar utmanar och provocerar Socialdemokraterna i en relation, som genom åren knappast byggt på ömsesidig respekt och förtroende.
Margit Silberstein
Gästkrönika • Publicerad 14 november 2021
Margit Silberstein
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) är nöjd med överenskommelsen om skog och strand, men vilken blir hennes roll framöver?
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) är nöjd med överenskommelsen om skog och strand, men vilken blir hennes roll framöver?
Foto: Anders Wiklund/TT

Jag ser Jonas Sjöstedt framför mig efter valet 2014, förödmjukad och tårögd. Stefan Löfven hade just gett honom korgen. Sjöstedt, som hoppats och trott, men det blev inga taburetter. Ett par år senare skulle Löfven tala klarspråk, han postade till och med på Facebook, att han och Socialdemokraterna står i mitten i svensk politik. Det var inte Sjöstedt han ville ha. Löfven var ute efter Annie Lööf och Jan Björklund.

Dagens krönikör

Margit Silberstein

är journalist och författare med en bakgrund som bland annat inrikespolitisk kommentator på SVT.

Positionsangivelsen var ett slag i ansiktet efter tre års intimt samarbete med vänstern, som fyllt regeringens budgetar med omfattande vänsterinnehåll. Att Löfven och hans regering ändå höll ihop med Jonas Sjöstedt handlade om matematik. Vänstermandat behövdes för att budgeten skulle passera riksdagen. Hetare än så var det nog aldrig mellan Löfven och Sjöstedt.

Göran Persson definierade samarbetet med Gudrun Schyman: Om man inte får den man älskar, får man älska den man får. Persson hade samma röda linjer som Löfven. När Schyman i valrörelsen 2002 vädjade till Göran Persson att ta med Vänstern i regeringen blev det nobben. Persson drömde också om Centern och svunna tider då överenskommelser beseglades med manliga nävar som möttes i handslag. Ungefär så beskrevs det nära samarbetet mellan Persson och Olof Johansson på 90-talet. För Centern var det en farlig förbindelse. Borgerliga väljare flydde och opinionssiffrorna dalade. Sen kom och gick Lennart Daleus och när Maud Olofsson tog över förflyttade hon Centern högerut igen där hennes arvtagerska Annie Lööf planterade sig – till att börja med. Det var långt före Januariavtalet och Alliansens krasch.

Det sägs ständigt att Stefan Löfven var den som splittrade Alliansen. Löfven sade själv återkommande att han skulle knäcka den fördummande blockpolitiken. Det var framförallt Alliansen han ville knäcka för att få två feta flugor i en smäll. Men var det egentligen Löfven som knäckte? Alliansen klarade ju det bra på egen hand. Den imploderade i sina oförenliga ståndpunkter kring regeringsfrågan och Sverigedemokraterna.

En sådan utveckling började redan på förmiddagen den 19 januari 2017. Anna Kinberg Batra hade kallat till presskonferens. Det var dödstyst i riksdagens presscenter när Batra deklarerade att Moderaterna ville lägga fram en gemensam alliansbudget och med hjälp av Sverigedemokraterna fälla regeringens budget. Moderaterna ville alltså ta makten tillsammans med Sverigedemokraterna. Annie Lööf rasade och kallade till en egen pressträff, där hon beskrev utspelet som politisk cirkus, landet skulle försättas i kaos.

”Det var framförallt Alliansen han ville knäcka för att få två feta flugor i en smäll. Men var det egentligen Löfven som knäckte? Alliansen klarade ju det bra på egen hand.”
Margit Silberstein

Där krackelerade Alliansen och Annie Lööf bände sig ensam ut ur sprickorna. Stefan Löfven väntade med öppna famnen, ett famntag som på Annie Lööfs kommando inte fick omsluta Jonas Sjöstedt.

Vilken plats tar Annie Lööf nu? När Vänstern har en partiledare, som inte är gråtmild, som inte accepterar utanförskapet och som vill ersätta Liberalerna i regeringsunderlaget?

Som nyvald partiledare sa Stefan Löfven att han hade svårt för ”det här med höger och vänster”. Han trodde inte att någon kunde definiera vad det är. Återstår att se hur Annie Lööf förhåller sig till definitionsfrågan.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.