GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vilken person har gjort störst intryck på dig under 2021?

Del 2. Journalister, partiledare, krigskorrespondenter och oppositionella. Ledarsidans krönikörer om vilka personligheter som gjort störst intryck på dem under det gångna året.
Ledare • Publicerad 30 december 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

Nadim Ghazale

Kommunpolis i Borås, debattör, föreläsare, Boråsambassadör 2020 och en av årets sommarpratare i P1.

Jimmie Åkesson som mer blir allt mer äkta och transparent både mot sig själv och väljarna. Intervjun i 30 minuter på SVT sade det mesta. Talet på landsdagarna och snacket om repatriering/återvandring som fick tankarna att gå mot etnisk rensning berättade ännu mer och nu det senaste ilskna nedsättande uttalandet om Amineh Kakabaveh borde göra bilden klar för alla vilken syn på medmänniskan, nej medsvensken, han har.

Sten Tolgfors

Före detta handels- och försvarsminister. Numera verksam som konsult.

Joe Bidens tillträde som amerikansk president och att han omedelbart bekräftade att USA står bakom säkerhetsgarantierna i Nato, var mycket viktigt för Sverige och Europa. Det är oroligt i vårt närområde, både flyktingkrisen skapad av Belarus och Rysslands militära tryck mot Ukraina påverkar vår säkerhet. Demokraterna är politiskt splittrade och republikanerna är under Trumps inflytande. Detta, tillsammans med pandemin, inflationstryck och uttåget ur Afghanistan, gör dock Bidens politiska situation svår.

Johanna Grönbäck

Statsvetare och kommunikationschef på Ratio.

Magda Gad. Den svenska krigskorrespondenten var på plats i Afghanistan och rapporterade naket och rakt om talibanoffensiven och vad den innebar för landet och människorna. Hon informerade initierat om utvecklingen och bidrog till att dels öka förståelsen för hur snabbt framsteg kan gå förlorade, dels skapa reaktioner om krav på svenska insatser. Hennes synliggörande av dem som drabbas har gjort stort intryck, här får hon som person symbolisera de vars berättelser hon berättat.

Mikael Hermansson

Tidigare politisk redaktör på BT.

Jag kan inte låta bli att tycka att Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell är värd att uppmärksammas. Det har varit uppfriskande att han i sina framträdanden och uttalanden inte har underkastat sig mediedramaturgins förväntningar på hur en person i hans ställning ska agera. Ibland har han varit mer än lovligt ”tegnellskt” omständlig, och allt har kanske inte blivit så bra. Men detta med ”störst intryck” behöver ju inte nödvändigtvis uppfattas som att det ska vara något uteslutande positivt.

Jesper Strömbäck

Professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Jag kan inte komma att tänka på någon särskild person, utan det handlar snarare om alla dem som trotsar den politiska tidsandan och fortsätter att stå upp för och kämpa för humanism och empati med människor som har det svårt.

Stig Fredrikson

Före detta utrikeskorrespondent och utrikeskommentator på SVT.

Det måste bli Aleksej Navalnyj. För mig representerar han hoppet om ett bättre, friare och mer demokratiskt Ryssland. Han är den främste företrädaren för det ryska civilsamhälle som Putins regim nu försöker krossa. Att Navalnyj återvände till Ryssland efter mordförsöket vittnar om ett enastående mod. Han visste att fängelse väntade honom, men han visste också att det är bara genom att vara i Ryssland som han kan utmana Putin.

Andreas Johansson Heinö

Statsvetare och förläggare på Timbro förlag.

Bland partiledarna är det Nooshi Dadgostar som sticker ut. Först och främst genom att hon lyckats att göra Vänsterpartiet maktpolitiskt relevant. Det som verkat så omöjligt för företrädarna var plötsligt hur enkelt som helst. Men hon utmärker sig också genom sitt naturliga tilltal. Hon är något så ovanligt – och efterlängtat – som en partiledare som inte pratar som en maskin!

Margit Silberstein

Journalist och författare med en bakgrund som bland annat inrikespolitisk kommentator på SVT.

Det kan verka lite introvert att nämna en journalistkollega i ett sånt här sammanhang. Men Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT, har imponerat på mig. Hon suttit där i oräkneliga direktsändningar. I ur och skur, från morgon till kväll har hon tålmodigt på sitt lite kärva sätt med stor insikt och kunskap analyserat pärlbandet av kriser och misstroenden under det politiskt heta 2021.

Lars Stjernkvist

Kommunpolitiker och före detta partisekreterare för Socialdemokraterna.

Angela Merkels betydelse för det europeiska samarbetet kan inte underskattas. Hon har verkligen varit den vuxna i rummet, på riktigt. Lugnt och lågmält har hon försvarat sans och balans och anständighet i Tyskland och i världen. En skön kontrast till turbulensen i USA efter presidentvalet och det allmänt upphetsade tonläget. Känns lite symboliskt att samma år som vi säger tack och adjö till en av historiens mäktigaste kvinnor väljer Sverige för första gången en kvinna som statsminister.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.