Annons

Anela Murguz: Vilka politiker bryr sig om det pressade läget i sjukvården?

Vården går på knäna men lyser med sin frånvaro i politiken.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 28 juni 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Bilder tagna inne på Säs den här veckan visar hur det kan se ut på en avdelning när antalet patienter är större än antalet platser. Men på politikerveckan i Almedalen lyser frågan med sin frånvaro.
Bilder tagna inne på Säs den här veckan visar hur det kan se ut på en avdelning när antalet patienter är större än antalet platser. Men på politikerveckan i Almedalen lyser frågan med sin frånvaro.Foto: Privat

På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås har vissa avdelningar de senaste dagarna blivit så fulla att patienter flyttats till korridorerna. Vårdpersonalen vittnar om en ”kaotisk situation”, att patientsekretessen hotas och risken för misstag ökar, vilket BT har rapporterat om på nyhetsplats.

Runt hörnet väntar en av många efterlängtad sommar. Och kanske är den mest efterlängtad av vårdpersonalen som behöver finna sig i överbeläggningar, övertid och en administrationsbörda som hindrar dem från deras kärnuppgift – att vårda och ge omsorg till behövande patienter.

Annons

Precis som andra yrkesgrupper i samhället förtjänar vård- och omsorgspersonal avkoppling och återhämtning. Men till skillnad från andra verksamheter kan sjuk- och äldrevården inte gå på sommarlov. Tvärtom brukar läget bli än mer pressat under semesterveckorna, bland annat för att det är svårt att få ihop bemanningen. Ett vanligt tilltag är därför att slå ihop avdelningar, vilket också är fallet på Säs just nu.

”Att läsa vårdpersonalens beskrivningar av sin vardag, samtidigt som man befinner sig på Almedalsveckan är som att vara i parallella verkligheter.”
Anela Murguz

Anledningen till det nuvarande läget på sjukhuset är dock oklar. Sedan midsommarhelgen har det varit ett ovanligt stort inflöde av patienter som inte beror på någon specifik anledning. Att läsa vårdpersonalens beskrivningar av sin vardag, samtidigt som man befinner sig på Almedalsveckan är som att vara i parallella verkligheter.

För här på politikerveckan i Visby har vårdfrågan inte uppmärksammats särskilt nämnvärt. Förutom när statsminister Ulf Kristersson (M) tidigare i veckan slog fast att det inte handlar om någon ”vårdkris”.

Läget i sjukvården ser han i stället som en konsekvens av den höga inflationen. Alltså något tillfälligt, övergående. Detta trots att vårdanställdas arbetsvillkor varit pressade långt innan inflationen sköt i höjden, samt det faktum att stora delar av sjukvården fortfarande dras med pandemins efterverkningar.

Inget fokus på sjukvården i Ebba Buschs tal i Almedalen på fredagen.
Inget fokus på sjukvården i Ebba Buschs tal i Almedalen på fredagen.Foto: Christine Olsson/TT

En som åtminstone före valet 2022 beskrivit läget i svensk sjukvård som en kris är KD-ledaren Ebba Busch, som nu är näringsminister och vice statsminister i Kristerssons regering. Men inte ens när det var hennes partis tur att inta Almedalsscenen lyftes vårdfrågan, mer än att arbetet med att ”förändra den uråldriga sjukvårdsorganisationen med mer nationell styrning” är igång. Något som är anmärkningsvärt med tanke på att KD alltid har varit ”sjukvårdspartiet”. I stället fokuserade Busch på vilka värderingar som hör hemma i Sverige, och fick frångå manus för att hantera Palestinaaktivister som störde henne under talet.

Det politiska ointresset för situationen inom vården – efter en vår av strejker och övertidsblockader bland annat – visar hur snabbt en fråga kan hamna i skymundan. Det är beklagligt. För sjukvården är så pass viktig att den förtjänar att fungera även när det inte längre råder några pandemier.

Annons
Annons
Annons
Annons