Viktigt att se kompetensen lite längre bort

Det råder framtidsoptimism på arbetsmarknaden, i Sverige och i Västra Götalands län.
Ledare • Publicerad 8 december 2010

I riket beräknas arbetslösheten sjunka från 8,4 procent i år till 7,5 procent år 2012. För det konjunkturkänsliga Västra Götalands län ser det något bättre ut. I oktober var 7,4 procent av arbetskraften arbetslös.

Den kraftiga tillväxten har dock inte omsatts i en lika kraftig uppgång i sysselsättningen. Den är just nu i Västra Götaland i nivå med samma period för två år sedan, innan industrikrisen fick fullt genomslag.

Sysselsättningsökningen bromsas upp av att stadigt fler står till arbetsmarknadens förfogande. Att arbetslösheten inte är lägre beror till dels på att färre väljer att studera, att fler som tidigare varit sjukskrivna står till arbetsmarknadens förfogande och att antalet inskrivna nyanlända ökar.

Den största utmaningen blir att bekämpa den strukturella arbetslösheten och att bryta långvariga utanförskap. Vi måste undvika ett samhällstillstånd där arbetslösheten går i arv. Arbetsförmedlingens ansvar på området har ökat sedan man tog över introduktionen av nyanlända in i det svenska samhället och på arbetsmarknaden.

Enligt myndighetens prognoser kommer utlandsfödda att stå bakom hela det ökade utbudet av arbetskraft under den närmaste framtiden. Utomeuropeiska invandrare tillhör de grupper som har svårast att få jobb. Att få ut fler ur denna grupp i sysselsättning blir en svår uppgift som gärna får lösas tillsammans med bemanningsföretagen som kan uppvisa ett bättre resultat än Arbetsförmedlingen.

Men att skapa en öppnare arbetsmarknad handlar även om att bryta ned mentala barriärer mellan regionens olika arbetsområden. Det krävs att arbetslösa inte bara förmås att söka sig till grannkommunen, utan även längre bort.

Företagen behöver dessutom hjälp att se kompetens inom hela regionen. De mentala barriärerna sätter krokben för en bättre fungerande arbetsregion i Västra Götaland. Hur länge ska det få vara så?

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.