Viktigt att coacha rätt
Förmedlingen har också under lång tid utgjort en experimentverkstad. Minns det totala misslyckandet med Socialdemokraternas aktivitetsgaranti, ett miljardprojekt som inte ledde till att fler fick sysselsättning.
Regeringen Reinfeldt har bland annat satsat på privata och ideella arbetsförmedlingar och de omdiskuterade jobbcoacherna. Enligt en studie från Institutet för arbetsmarknadspolitiska studier, IFAU, som presenterades i går, har arbetssökande som vänder sig till privata förmedlingar lika stora chanser till jobb som de som vänder sig till en offentlig förmedling.
IFAU konstaterar dock att arbetssökande hos privata aktörer har haft tätare kontakt med sin förmedlare och deltagit i fler aktiviteter.
Vidare att de offentliga arbetsförmedlingarna förmedlat fler jobb till unga men att utrikes födda gynnats av de privata alternativen. Vad gäller utrikes födda stämmer omdömet även på en annan privat förmedlare, nämligen Manpower, som visat sig bra på att ta till vara mångfalden i arbetsstyrkan.
Det är mycket bra att arbetsförmedlandet har öppnats upp för nya aktörer. Det offentliga behöver konkurrens för att förmås att lägga mer krut på kärnuppgiften, att förmedla jobb. De privata jobbcoacherna tål dock att diskuteras. Visserligen är det ännu för tidigt att utvärdera ett system som infördes i mars, men den kritik som levererats under hösten går inte att bortse ifrån.
Inte alla privata jobbcoacher är seriösa. Aftonbladet har visat på coacher som sysslat med hypnos eller beröringsterapi. Att detta inte leder till jobb förstår varje sund människa.
Det visar sig återigen att där det finns möjligheter att tjäna lätta pengar dyker det upp skumma aktörer, åtminstone om kontrollen varit för dålig och det har den tydligen varit i många fall. Man måste också kunna ställa stora krav på ett projekt som kostar tre miljarder kronor. Men varför kasta ut barnet med badvattnet? Varför skrota ett helt system bara för att ett 50-tal coacher (av 952 stycken) har betett sig illa?
De arbetsförmedlingar som slarvat med kontrollen av jobbcoacher ska givetvis kritiseras. Ändå vore det fel att helt döma ut jobbcoacherna. De ska ju fungera som ett komplement till de vanliga arbetsförmedlarna, inte själva förmedla jobb.
Chefen för arbetsförmedlingen i Ulricehamn, Bobby Hallman, uppger tvärtom att många arbetslösa är nöjda med coacherna (UT 3/12). Omdömet delas av analyschefen på den nationella Arbetsförmedlingen, Clas Olsson, som visserligen samtidigt påpekar att det nya systemet främst har gynnat yngre arbetssökande.
Ju större mångfald av arbetsförmedlare, desto bättre möjligheter att nå ut till olika människor. Men nya idéer kräver ordentlig uppföljning och utvärdering, annars blir de lätt till onödigt slöseri med skattebetalarnas pengar.
Ledarredaktionen