Annons

David Lega: Viktigt att anklagelserna hanteras på rätt sätt

Europaparlamentet är världens största folkvalda organ. Vi 705 ledamöter är valda av medborgarna i alla EU:s medlemsstater för att representera dem och deras intressen. Jag är stolt över att representera Sverige och Kristdemokraterna i EU, stolt över att representera dem som lagt sin röst på mig.
David Lega
Gästkrönika • Publicerad 28 december 2022
David Lega
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Korruptionsskandalen som skakat EU måste tas på allvar och det finns redan förslag för hur man ska motverka det i framtiden. Men David Lega varnar för att förslagen kan få annan, icke-önskvärd effekt.
Korruptionsskandalen som skakat EU måste tas på allvar och det finns redan förslag för hur man ska motverka det i framtiden. Men David Lega varnar för att förslagen kan få annan, icke-önskvärd effekt.Foto: Yves Logghe

Det är därför otroligt tråkigt och väldigt pinsamt att en ytterst allvarlig korruptionsskandal nu utreds i Bryssel. Flera personer med viktiga positioner i Europaparlamentet har anhållits anklagade för mutbrott. Flera folkvalda Europaparlamentariker, däribland Parlamentets vice talman Eva Kaili, misstänks för korruption och pengatvätt. Belgisk polis misstänker att de anklagade har mottagit stora summor pengar och dyra gåvor för att förespråka fördelar för landet Qatar.

Om misstankarna visar sig vara sanna så är brotten ifråga ett ofantligt svek mot demokratin.

Dagens krönikör

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Annons

Europaparlamentet har svarat snabbt och kraftfullt. Vår talman har gjort skarpa uttalanden och åtagit sig granska och ändra parlamentets arbetssätt för att minska risken att något liknande händer igen. Det handlar om att minska risken, men ingen kan någonsin lova att förhindra korruption eller brottslighet. Det måste erkännas att ingen reform kan säkerställa att alla politiker alltid agerar moraliskt riktigt.

En aspekt som nu diskuteras i kölvattnet av mutskandalen är transparens kring våra möten. Ett förslag är att vi folkvalda EU-parlamentariker ska vara skyldiga att registrera och öppet deklarera våra möten med lobbyister och representanter från tredje land. Detta för att minska risken för korruption och skumma överenskommelser. Jag håller med om den grundpremissen och jag berättar mer än gärna för väljare och andra om mitt arbete och om mina möten.

Men för mig finns det dock en viktig aspekt som inte får glömmas bort när Europaparlamentet nu utformar ett kraftfullt svar på korruptionsmisstankarna. Det är viktigt att det nya regelverket inte kräver att vi registrerar de möten vi har med demokratiaktivister och dissidenter från auktoritära stater. Exempelvis är ju jag ledamot av utrikesutskottet och underutskottet för mänskliga rättigheter och jag träffar ofta personer som lever i exil eller gömmer sig för regimen i sitt hemland. Modiga män och kvinnor som driver opposition, sprider information och arbetar för förändring i diktaturer och andra skurkstater.

”Deras påverkansarbete i EU sker ofta med fara för liv och säkerhet.”
David Lega

Om dessa skulle vara tvungna att registrera sina möten med EU-parlamentariker online så hade det troligen lett till att många av dem inte besökt vårt parlament. Deras påverkansarbete i EU sker ofta med fara för liv och säkerhet.

Idag finns undantag i EU:s regelverk som säkerställer skydd för demokratiaktivister från tredje land. Jag hoppas att detta skydd kommer att förbli. Mitt arbete med att värna demokrati och mänskliga rättigheter världen över hade blivit betydligt svårare om jag inte kunnat träffa dissidenter från Ryssland, Belarus, Kina, Iran, Afghanistan, Kuba och Venezuela exempelvis.

Annons
Annons
Annons
Annons