GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Vi måste tala om talmannen

Ge Andreas Norlén fyra år till.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 16 september 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Riksdagens talman Andreas Norlén har haft fyra hektiska år och kan – om riksdagens ledamöter så beslutar – få talmansuppdraget ytterligare en mandatperiod.
Riksdagens talman Andreas Norlén har haft fyra hektiska år och kan – om riksdagens ledamöter så beslutar – få talmansuppdraget ytterligare en mandatperiod.Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter kungen, men före statsministern – där har vi honom, eller henne. Riksdagens talman har uppgiften att leda sammanträdena i kammaren och representera Sverige internationellt, och inte minst att föreslå en kandidat till statsministerposten som riksdagen får rösta om.

Han eller hon har med andra ord ett mycket betydelsefullt uppdrag som påverkar alla medborgare, och riksdagens 349 ledamöter har därmed ett stort ansvar att utse en lämplig talman och tre vice talmän.

Det finns ingen lag som bestämmer vilket parti som får utse en talman, och praxis har svängt lite under åren. Det betyder att riksdagsledamöterna måste använda sitt sunda förnuft efter uppropet i riksdagen den 26 september när den nya mandatperiodens talman ska utses genom sluten omröstning.

Att talmansposten är åtråvärd råder det ingen tvekan om. Socialdemokraterna tycker att det största partiet ska få utse talman, vilket i praktiken betyder en socialdemokrat. Moderaterna har i stället framhållit att uppdraget bör gå till det största partiet i den konstellation som styr landet. Det ångrar de kanske nu. För om den principen gäller även fortsättningsvis kan Andreas Norlén få lämna över talmansklubban till en sverigedemokrat, i så fall troligtvis Björn Söder.

Att återvända som talman vore en revansch för både honom och partiet. Många minns uppståndelsen några månader in i mandatperioden 2014-2018, när Rossana Dinamarca (V) iklädd en t-shirt med texten ”SD = rasister” äntrade riksdagens talarstol och vägrade inleda sitt anförande med den brukliga frasen ”Herr talman” eftersom Björn Söder som andre vice talman just då satt på ordförandestolen.

”En SD-ledamot som blir politisk vilde eller en L-ledamot som får nog av nationalkonservativa fasoner kan få stora konsekvenser.”

Efter förra valet hittade riksdagsmajoriteten sedan sätt slippa släppa in Söder i talmanspresidiet genom att ge rollen som andre vice och tredje vice talman till en vänsterpartist och en centerpartist.

Frågan är om det kommer att fungera en gång till. Som andra största riksdagsparti, och största parti i högerblocket, kan Sverigedemokraterna hävda att talmansposten ska gå till en av deras ledamöter.

Det finns dock argument som kan övertrumfa ett sådant krav: Efter en parlamentariskt rörig mandatperiod – där en rekordlång regeringsbildning avlöstes av misstroendeförklaringar, fällda regeringar och budgetar samt skiftande lojaliteter – behövs stabilitet. Detta gäller inte minst med tanke på att även den kommande regeringen lär tillträda med minsta möjliga marginal och därmed vara sårbar. En SD-ledamot som blir politisk vilde eller en L-ledamot som får nog av nationalkonservativa fasoner kan få stora konsekvenser.

Därför bör talmansuppdraget utföras av någon som bevisligen har erfarenhet och trovärdighet.

Det har Andreas Norlén. Han har till synes utan problem ersatt sin moderata partinål med riksdagens emblem och på ett opartiskt sätt företrätt hela riksdagen.

Partitillhörighet ska visserligen inte spela någon roll, detta eftersom de riksdagsledamöter som hittills ansvarat för talmansklubban har tillhört partier vars professionalitet och erfarenhet ingen har behövt ifrågasätta.

Den här gången kan ledamöterna behöva ta ställning till om de finner det lämpligt att låta den högsta post en svensk medborgare kan väljas till gå till en ledamot som bland annat har kritiserat homosexualitet, poserat leende på bild med SS-veteraner och hävdat att samer och judar inte är riktiga svenskar.

Så uttrycker sig inte en riktig talman.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.