GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Karin Karlsbro: Vi måste göra oss av med gasberoendet

“Det finns två problem med rysk gas. För det första, den är rysk. För det andra, det är gas”. Jan Björklunds analys efter Rysslands angrepp mot Georgien är mer aktuell nu än någonsin.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 5 april 2022
Karin Karlsbro
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
L har länge varit kritiska till gasberoendet från Ryssland. På bilden syns partiets kampanj inför EU-valet 2014.
L har länge varit kritiska till gasberoendet från Ryssland. På bilden syns partiets kampanj inför EU-valet 2014.Foto: Helena Landstedt / TT

Gasen har alltid varit politisk. Rysslands investeringar i infrastrukturen för export och närandet av fortsatt beroende har varit extremt strategiska för att göra omvärlden avhängig deras goda vilja. Det är den ryska försäljningen av gas och olja som betalar för Putins besinningslösa krig mot sitt grannland. Därför måste den stoppas.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

De senaste veckorna har magnituden av problemet med den ryska gasen sjunkit in. Att någon av Nord Stream-ledningarna skulle stoppas hade inte varit tänkbart för några månader sedan. Attitydförändringen märker jag av, inte minst i arbetet i Europaparlamentet. Många kollegor som tidigare dragit sig för att ifrågasätta Europas beroende av gas som energikälla har, efter det att invasionen blev ett faktum, gjort en omsvängning och krävt totalstopp på gasimport till EU från Ryssland.

I mitten av mars reste Joe Biden till Bryssel för toppmöte mellan EU och USA om den pågående krisen. Rysslands attack mot Ukraina har tänt en ny gnista i den transatlantiska relationen. Att tillsammans försvara den liberala demokratins grundvärden mot en gemensam fiende har tvinnat banden mellan Europa och USA tätare än på många år. Utkomsten av mötet presenterades vid en gemensam presskonferens mellan president Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. I ett nytt energisamarbete mellan EU och USA ska amerikansk gas i flytande form exporteras till Europa för att snabbare kunna ersätta behovet av gasinköp från Ryssland.

”Att frigöra oss från det ryska energiberoendet är ett viktigt steg på vägen, men det är också existentiellt avgörande att vi fortsätter att arbeta för att helt lämna gasen, oavsett ursprung, bakom oss.”
Karin Karlsbro

Sedan utkomsten av toppmötet meddelades har Ryssland dessutom beslutat att från och med fredagen den 1 april måste köp av gas ske i rubel. “Länder som vill köpa gas från oss måste skapa ett konto på Gazprombank” meddelade Vladimir Putin och specificerade att detta gäller för alla länder som av Ryssland betecknas som “ovänliga”.

I hela väst finns nu stor politisk enighet bakom att ta tag i det första problemet, att gasen är rysk. Men även om Europa får amerikanska leveranser, utan inblandning ryska blodspengar, så kvarstår problem nummer två - faktumet att det är gas det handlar om. Gas är en koldioxidintensiv, fossil energikälla som ger upphov till stora utsläpp. Gas kan omöjligen vara en del av ett klimatmässigt hållbart samhälle. Att frigöra oss från det ryska energiberoendet är ett viktigt steg på vägen, men det är också existentiellt avgörande att vi fortsätter att arbeta för att helt lämna gasen, oavsett ursprung, bakom oss. Förhoppningsvis tar vi nu möjligheten att det nya energisamarbetet blir en plattform där vi kan ta oss även denna uppgift.

Att gasen måste stoppas står fullkomligt klart. Det finns inga alternativ till att frigöra oss från beroendet. Att stoppa den ryska gasen kommer att ha ett pris, men att inte göra det kommer att vara oändligt mer kostsamt.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.