GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

David Lega: Vi måste bry oss mer om EU

Som Europaparlamentariker får jag ofta frågan varför svenska väljare – och svenska politiker – ska bry sig om EU.
David Lega
Gästkrönika • Publicerad 30 oktober 2021
David Lega
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
EU är inte perfekt men bra och viktigt nog.
EU är inte perfekt men bra och viktigt nog.Foto: Henrik Montgomery/TT

Som utrikespolitiker får jag såväl kritik som beröm för mitt engagemang för länder som ligger utanför EU. Sanningen är den, att det inte bara är en moralisk plikt att bry sig om vår omvärld, EU:s utrikespolitik påverkar Sveriges säkerhet och välstånd i allra högsta grad.

Dagens krönikör

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna som ingår i gruppen EPP.

För det första är Sverige ett litet land varför vi har ganska lite att säga till om i världen på egen hand. Vill vi sluta förmånliga handelsavtal eller kritisera stora skurkstater som Kina har vi betydligt bättre möjligheter tillsammans med våra 26 allierade. EU är en av världens största ekonomier, och vår lukrativa marknad är ett äss i rockärmen varje gång EU förhandlar med andra länder. När EU sluter handelsavtal kan vi säkerställa både större utbud av produkter och lägre priser för svenska konsumenter. Men vi kan också kräva åtaganden om mänskliga rättigheter i partnerländer. Win-win!

Detsamma gäller EU:s inre marknad. Det faktum att varor, kapital, tjänster och arbetskraft kan röra sig fritt inom unionen, är en riktig kassako: större utbud, lägre priser och gott konsumentskydd, samtidigt som den inre marknaden också skapar ett par miljoner jobb.

För det andra är det helt nödvändigt att både inom EU och med tredje land samarbeta för miljön och klimatet. Utsläppen känner inga landsgränser: klimatet är en gemensam utmaning. För den som såg den livliga klimatdebatten i Agenda i söndags stod det tämligen klart att det enda partierna var riktigt överens om var EU-samarbetets viktiga roll. Det handlar delvis om konkreta verktyg såsom EU:s system för utsläppsrätter. Men det handlar även om att övertyga andra ekonomier att ställa om. Europa kan fungera som ett föredöme i världen om vi kan förena en effektiv klimatpolitik med tillväxt och välstånd.

”EU behöver bli tuffare i förhandlingar med andra länder, EU behöver göra mer för klimatet – inte minst genom att värna kärnkraften – och EU kan bli långt mer effektivt i bekämpandet av gränsöverskridande brottslighet.”
David Lega

För det tredje måste EU-länderna samarbeta för att motverka gränsöverskridande brottslighet, terrorism och irreguljär migration. Informationsutbyte mellan medlemsstaternas polis- och domstolsväsenden och kontrollen vid Schengenområdets yttre gräns är helt avgörande för säkerheten i Sverige.

EU sköter sig inte perfekt på något av de områden jag nämnt här. EU behöver bli tuffare i förhandlingar med andra länder, EU behöver göra mer för klimatet – inte minst genom att värna kärnkraften – och EU kan bli långt mer effektivt i bekämpandet av gränsöverskridande brottslighet.

Varje dag jag arbetar i parlamentets utrikesutskott eller röstar om nya lagförslag så funderar jag över konsekvenserna för svenska väljare. Det är inte alltid glasklart vid första anblick, men vid närmare eftertanke blir det alltid tydligt att allt vi diskuterar i Bryssel på ett eller annat vis påverkar oss i Sverige. Det är här vi politiker kommer in, och det är därför svenska väljare behöver få mer information om vad som sker i Bryssel.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.