unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stefan Eklund: Vi gör motstånd med vår journalistik

BT satsar på granskande samhällsjournalistik. Nu har vi kvitton på att vi lyckas.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Att göra seriös och granskande samhällsjournalistik tar tid och kraft. Det vet vi på Borås Tidning. Våra granskningar det senaste året av Socialdemokraterna i Borås, flyttfirman Kvalitetsflytts kopplingar till organiserad brottslighet, kartläggningen av kokainmissbruket på Borås krogar och nattklubbar samt podden ”Mordet i Sparsör” är exempel (det finns fler) på journalistik som har varit både resurs- och tidskrävande men som givit resultat.

Det är journalistik som gör samhället öppnare och mer begripligt. Därmed spelar den en viktig demokratisk roll.

Men det är också journalistik som väcker vrede och kritik. Det måste vi vara beredda på. Det ställer höga krav på att vårt arbete följer de etiska regler vi har satt upp som mål för vår journalistik.

Om vi lyckas? Det är våra läsare som avgör. Och under det senaste året upplever jag att vi har er läsare med oss; via uppmuntrande mejl, telefonsamtal och möten möts jag ofta av stor respekt för det arbete vi lägger ner. Borås Tidning behövs, säger man.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Under veckan som gick uppmärksammades vi också av den svenska mediebranschen. Två gånger till och med.

Borås Tidnings redaktion nominerades till Årets dagstidning i kategorin Årets redaktion.

BT-reportrarna Anne Bengtsson och Jonas Ekelund nominerades till en Guldspade, Sverige största pris för grävande journalistik, för sin granskning av ovan nämnda flyttfirma.

Det här är bredvid Stora Journalistpriset, som avgörs sent i höst, de två mest prestigefyllda journalisttävlingar som finns i Sverige. Där mäts BT mot all annan svensk media, både på lokal och nationell nivå.

Så i torsdags, när det stod klart att vi på två dagar slagit oss in i Sverige-eliten när det kommer till seriös samhällsjournalistik, blev det tårtkalas på redaktionen.

Det var vi värda. Motiveringen för nomineringen till Årets redaktion innehåller några rader vi kan vara extra stolta över och som stryker under att vi fullföljer vårt uppdrag: ”Borås Tidning, har med tydligt fokus på lokal och digital samhällsjournalistik nått stort genomslag – både i Borås och långt utanför det egna täckningsområdet. Detta har också tydligt påverkat boråsarnas vardag tack vare en uthållig granskning av såväl politiska strukturer som lokal kriminalitet.”

Nu hoppas vi att vi vinner. Visst, att nomineras är stort, bara det. Men att vinna…

Vi får se. Årets dagstidning avgörs 22 april, Guldspaden 21 mars. Vi lovar att berätta hur det går…

Grävande och granskande journalistik har blivit allt viktigare de senaste åren. Den digitala revolutionen har givit makthavare nya möjligheter att runda journalister och direktkommunicera med medborgarna, utan besvärliga frågor från reportrar. Ska journalistiken behålla sin avgörande roll i den svenska demokratin krävs det att vi blir än tuffare, än mer kompromisslösa, i vårt arbete.

En inspirationskälla för det arbetet är det årliga Grävseminariet, Sveriges största journalistkonferens med 500-600 journalister på plats för att lyssna på föreläsningar och panelsamtal med deltagande från hela världen. Det är också då som Guldspadarna delas ut.

I år står Borås Tidning som värd för konferensen, tillsammans med P4 Sjuhärad, SVT och Högskolan i Borås. Den 20-21 mars går den av stapeln, i Kongresshuset i Borås.

Grävgeneral är BT:s agendachef Hanna Grahn och tillsammans med sin arrangörsgrupp har hon samlat ihop ett ytterst intressant program, ni hittar det på gravseminariet.se.

Två programpunkter är öppna för allmänheten redan på torsdagen 19 mars, på Textile Fashion Center. Jag kan inte låta bli att tipsa om dem:

Kl 18: Journalisten Sushmita Preetha från Bangladesh samtalar med Tobias Andersson Åkerblom, prisbelönt grävreporter på Göteborgsposten, om textilindustrins baksida.

Kl 19: En av Sveriges främsta grävande journalister, Janne Josefsson, möter Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist i ett samtal.

Temat för årets Grävseminarium är ”Motstånd”. Det är talande för vår tid. Fri journalistik är satt under hot från starka politiska krafter världen över, även i Sverige. Men vi gör motstånd med det vi är bäst på; seriös kvalitetsjournalistik. För Borås Tidning är den ambitionen självklar. Nu har vi kvitton på att vi lyckas.

Läs mer

Vittnesmål från föräldrar med barn i drogmissbruk: ”Förtvivlan”

Cannabis i Borås

Vittnesmål från föräldrar med barn i drogmissbruk: ”Förtvivlan”

Det måste pratas mer om hur utbrett det är, menar Peter, som efterfrågar ett föräldranätverk.

Här har lärarna bäst betalt: ”Måste fortsätta satsa”

Borås

Här har lärarna bäst betalt: ”Måste fortsätta satsa”

Höjda löner ger minskad omsättning: ”Någonstans har den strategin varit rätt lyckad”

Så mycket tjänar lärarna i Sjuhärad – kommun för kommun: ”Lönat sig att flytta”

Borås

Så mycket tjänar lärarna i Sjuhärad – kommun för kommun: ”Lönat sig att flytta”

Lärarlönerna stiger – men skillnaden mellan kommuner ökar

Ny bedrägerivåg i Sjuhärad – polisen går ut med varning: ”Riktigt fula brott”

Borås

Ny bedrägerivåg i Sjuhärad – polisen går ut med varning: ”Riktigt fula brott”

Bedragarna riktar sig främst mot äldre människor.

Sjuhärad: Nu säljs legendarens Ferrari – i Skene

Mark

Sjuhärad: Nu säljs legendarens Ferrari – i Skene

Lades ut i våras: ”Priset är en bit över vad den modellen kostar annars”

Barnmorskans larm om ungas sexvanor: ”Avancerat sex även i väldigt ung ålder”

Borås

Barnmorskans larm om ungas sexvanor: ”Avancerat sex även i väldigt ung ålder”

Sex mot sin vilja och hårdare tag som leder till smärta allt vanligare.