Anela Murguz: Vi behöver äta mindre kött
När jag fick mitt första husdjur som inte var en guldfisk fick jag för mig att bli vegetarian. Jag var runt tio år gammal och hade beställt min allra första vegetariska pizza. Något mer vegetariskt blev det inte efter den gången. Dels för att pizzan inte var god så som jag minns det, dels för att det i princip är omöjligt att vara vegetarian om man likt jag har växt upp med det bosniska köket, där köttet har en närmast helig position.
När jag nyligen besökte mitt hemland passade jag på att äta mig mätt på delikatessen grillat lamm som serveras på restauranger där man kan se det stackars lammet rullas runt på trähjul. Och så finns det inte tider på dygnet som inte lämpar sig för rökta charkuterier, en annan personlig favorit.
Det gick alltså inget vidare med det lilla uns av djuromsorg jag utvecklade som barn. Det handlar således inte om en ung, urban och liberal kvinnas behov av att vädra lite köttskam när jag säger att vi behöver äta mindre kött, utan om ren logik. För mycket rött kött är vare sig bra för klimatet eller den egna hälsan.
Medan köttets negativa klimatpåverkan fått större uppmärksamhet på senare år har hälsoeffekterna inte diskuterats lika mycket. Eller rättare sagt; det är tvetydig materia. Kött är rikt på protein och näring, och har även på senare tid fått fäste som nyttig proteinkälla bland framför allt unga kvinnor, i takt med att intresset för träning och hälsa har ökat i samhället.
”Då kan det bli extra svårt att göra ändringar i kosten.”Anela Murguz
Men precis som med mycket annat avgörs nyttan av mängden. Det vet den som åtminstone försöker följa Livsmedelsverkets kostrekommendationer där man för närvarande rekommenderar ett intag på max 500 gram rött kött – alltså nöt, gris, får och vilt – i veckan.
Kostråden vilar på vad som är bra för såväl klimatet som hälsan – och numera även vad som är gynnsamt för den svenska beredskapen. I dagarna presenterade Livsmedelsverket förslag till nya rekommendationer på området, med ännu mindre rött kött på tallriken. Från och med nästa år kan rekommendationen i stället vara 350 gram i veckan. Till stor del på grund av de vetenskapliga belägg som finns för att rött kött ökar risken för tjock- och ändtarmscancer.
Den genomsnittliga svensken, som i dagsläget äter strax över 500 gram rött kött i veckan, skulle alltså behöva nästan halvera sitt veckovisa intag. Enligt myndigheten skulle ungefär 4 700 dödsfall i stroke, cancer, kranskärlsjukdom och typ 2-diabetes förhindras årligen om livsmedelskonsumtionen i snitt blev 20 procent mer lik de nya kostråden, rapporterar DN.
Kost är högst personligt – färgat av kultur, vanor och smakpreferenser, men också trender. Man ska i det sammanhanget inte heller underskatta tidsaspekten: Vi lagar gärna det som går snabbt och smidigt i vår hetsiga vardag. Då kan det bli extra svårt att göra ändringar i kosten.
Men för att fler människor ska få leva ett längre och friskare liv, och för att avlasta vår gemensamma välfärd från onödiga sjukdomar, behöver vi göra just det.