GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Vem blir först att ordna cykelfest på Norrby?

Norrbyborna vill lära känna boråsare från andra stadsdelar. Det borde väl inte vara så svårt att få till?
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 20 september 2022 • Uppdaterad 21 september 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Bland önskemålen från Norrbyborna finns familjeaktiviteter med människor från andra delar av Borås.
Bland önskemålen från Norrbyborna finns familjeaktiviteter med människor från andra delar av Borås.Foto: Johan Valkonen

Har ni hört talas om cykelfester? De arrangeras i många svenska städer och samhällen, och får nog beskrivas som ett medelklassfenomen av och för infödda svenskar.

Det finns olika upplägg, men gemensamt är att några sällskap bildar en grupp, och att denna grupp besöker olika adresser under en kväll för att deltagarna tillsammans ska äta förrätt, huvudrätt och efterrätt hemma hos varandra. Träffarna ger möjlighet att lära känna nya människor och kanske knyta kontakter för framtiden.

Inte sällan sker dessa sammankomster i trygga villaområden med lagom cykelavstånd mellan husen. Deltagarna har hyfsat liknande bakgrund, referensramar och erfarenheter. Talar obehindrat samma språk. Men tänk om det inte måste vara så? Tänk om det i stället gick att göra tvärtom, så att personer med olika bakgrund och från olika stadsdelar fördes samman?

Jag har deltagit i sådana, både i form av kommunal fadderverksamhet och av privat karaktär. De leder kanske inte alltid till livslång vänskap, men de bidrar till att bredda det sociala nätverket för alla inblandade, något som av naturliga skäl är extra värdefullt för den som är ny i Sverige.

”Tänk om det i stället gick att göra tvärtom, så att personer med olika bakgrund och från olika stadsdelar fördes samman?”

Häromdagen berättade BT på nyhetsplats om projektet ”Medskapande områdesutveckling för ett socialt hållbart Norrby” där Norrbyborna själva har fått reflektera kring sin stadsdel och komma med förslag som skulle kunna öka trivseln och förenkla vägen in i samhället. Bland förslagen finns utvecklade språkkaféer, gemensamma städdagar, studiecirklar och familjeaktiviteter med människor från andra områden.

Här har vi en grupp som sträcker ut en nyfiken hand till boende i andra delar av Borås.

Att inte ta emot den, det vore att vara ute och cykla.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.