Växande behov av reformer
Enligt Novus anser väljarna att S väcker större framtidsförväntningar än M, 35 procent för S och 29 procent för M. Undersökningen ger vidare vid handen att S-ledaren Stefan Löfven sköter sig bättre än statsminister Fredrik Reinfeldt, 57 mot 48 procent.
Regeringen kritiseras för idétorka och för att fokusera alltför mycket på att betala av på statsskulden. Vad gäller det sistnämnda verkar det råda enighet mellan de stora bankernas chefsekonomer och – enligt uppgifter i Dagens Industri – de tre mindre borgerliga partierna.
Det finns anledning att påminna om att Stefan Löfven inte har presenterat något heltäc-kande politiskt program för väljarna ännu samt att det av naturliga skäl alltid innebär en tuffare granskning att sitta i regeringsställning än att befinna sig i opposition.
Men om Moderaterna, som numera kallar sig ”moderna”, kan ta jämförelsen med S med jämnmod så är opinionsläget bland de mindre borgerliga partierna mer bekymmersamt.
Inför den viktiga höstbudgeten luftas förslag om utökade satsningar på utbildning och infrastruktur. Moderaterna toppade igår med idén om ett jobbpaket, ett samarbete mellan arbetsgivare, fack och regeringen i kampen mot ungdomsarbetslösheten. Åtgärden skulle omfatta 30 000 jobb för yngre.
Samarbetstanken är bra. Ungdomsarbetslösheten och utslussningen på arbetsmarknaden är närmast att räknas som ödesfrågor inför framtiden.
Men detta är inte i sig en valvinnande åtgärd. Det räcker heller inte längre att skaka av sig kritiken mot idéfattigdom och en alltför strikt budgetdisciplin.
Ett femte jobbskatteavdrag i höstens budget är tyvärr inte särskilt troligt och blev knappast mer sannolikt efter SD:s omsvängning i frågan. Det blir dock alltmer tydligt att finansminister Borg behöver lämna försiktighetspolitiken för att hålla ihop regeringen och väcka förhoppningar inför framtiden hos väljarna inför valet 2014.
Inte så att KD, C och FP behöver tilldelas större utrymme, däremot växer behovet av en ordentlig reformagenda i kommande budget.
Ledarredaktionen