GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mikael Hermansson: Vattensjuka Sjuhärad illa rustat att hantera klimatet

Som om Oxveckorna inte var tunga nog, nu avlöser dessutom SMHI:s röda varningar för höga vattenflöden varandra dag efter dag.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 18 januari 2023
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Vid sjön Mogden och flera andra platser i Sjuhärad har vattennivån stigit rejält.
Vid sjön Mogden och flera andra platser i Sjuhärad har vattennivån stigit rejält.Foto: Pernilla Rudenwall

Vattensjuka Sjuhärad, som alls inte är ovant vid gråväder, regn och blöta, håller bildligt och på sina håll bokstavligt på att översvämmas.

Då är det är lätt att fastna i uppgivenheten och nöja sig med att rycka på axlarna åt vädrets makter. Men inget kunde vara farligare.

Dagens krönikör

Mikael Hermansson

är tidigare politisk redaktör på BT.

Är det någon som tror att SMHI skojar när de varnar för ”mycket allvarliga konsekvenser för samhället”?

Nej, det går lika lite att skratta åt översvämningarna som att försöka vifta bort torka och extrema temperaturer. Faktum är att Sverige som land och inte minst ”vattensjuka Sjuhärad” står illa rustade för att hantera ett allt varmare klimat.

Dagens ”mycket allvarliga konsekvenser” lär således inte bli mindre om samhället i sin helhet fortsätter låtsas som om det ”bara” regnar.

Kunskaperna finns, insikterna om den ofrånkomliga omställningen är utbredda. Det är dags att skrida till verket med såväl en radikal klimatpolitik som en forcerad anpassning av samhället för att rädda det som räddas kan.

I det senare har inte minst Sjuhärads kommuner ett stort ansvar. Men som framgår av bland annat IVL Svenska miljöinstitutets och Svensk försäkrings senaste kartläggning, publicerad 2021, av hur kommunerna lyckas med denna anpassning går det långsamt: Färre än hälften har avsatt resurser för klimatanpassningsåtgärder. En positiv överraskning i den undersökningen var dock att Borås har börjat ta klimatarbetet på allvar och börjat kravla sig ur det träsk där andra tämligen inaktiva kommuner hukar inför framtiden.

Det finns god logik bakom inriktningen att det är kommunerna som ska leda klimatanpassningen. Det är i närområdet kunskaperna och erfarenheter finns. Men precis som återkommande har konstaterats, går det inte att låta de mindre kommunerna dra lasset på egen hand. Ytterst måste regering och riksdag ta ansvar för att det finns resurser som gör att exempelvis mindre kommuner som Herrljunga, Svenljunga och Tranemo inte behöver stå ensamma när vattenmassorna hotar hem och härd.

”En positiv överraskning i den undersökningen var dock att Borås har börjat ta klimatarbetet på allvar.”
Mikael Hermansson

Resurser – men också politisk vilja som signalerar allvar och ambitioner.

Den rödgröna regering som ledde landet under två mandatperioder kunde gjort mer. Men den nuvarande högerregeringen får däremot underkänt från dag ett med sin politik som bland annat Klimatpolitiska rådet konstaterat leder till ”ökade utsläpp av växthusgaser, samtidigt som vi vet att utsläppen måste minska snabbt för att nå svenska och internationella klimatmål”.

Vore läget inte så allvarligt hade det gått att skoja till det om att SMHI:s röda varning i själva verket borde vara blå – eller rättare sagt blåbrun. Men det vore samtidigt att flytta uppmärksamheten från det centrala i det politiska dilemmat:

Om dagens regering inte alls bjuder till, drar fötterna efter sig och rentav motverkar det lilla som redan är gjort – varför ska då kommunerna bry sig om att ta frågan om klimatanpassning på allvar?

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.