Annons

Varför inte kryssa en vuxen på söndag?

I boken Broilers (Norstedts, 2014) uppmärksammar journalisterna Michaella Möller och Anders Rydell att folkvalda politiker blir allt yngre.
Ledare • Publicerad 12 september 2014
Foto: Privat

Visserligen har boken många och stora brister, men det finns ändå en poäng i att påpeka att politiska makthavare blir allt yngre. Men problemet är inte att det finns unga människor som genom politik vill förändra samhället, det har det alltid funnits, utan att det finns en stor reserv av erfarna och kompetenta äldre personer som på grund av sin ålder ses som förbrukade.

Ett konkret exempel var när Socialdemokraternas Margot Wallström avfärdades som en "fossil" när hon gjorde comeback i svensk politik. Detta trots att hon är i 50-årsåldern och har minst 15 år kvar i arbetslivet.

Annons

Här i Sjuhärad finns det flera politiska veteraner som i år ställer upp. Självklart ska dessa bedömas utifrån deras politik, men det går också att kosta på sig att se deras ålder och erfarenhet som en tillgång.

Rent konkret så vet man vad man får med dessa.

En av dem är tidigare FP-riksdagsledamoten Anne-Marie Ekström som på sin valaffisch uppmanar att man ska "kryssa en veteran".

Lite tillspetsat så skulle man också kunna säga att alla de som i detta val kandiderar med slogans som att "kryssa ungt" skulle kunna få konkurrens med uppmaningen om att istället "kryssa en vuxen".

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons