unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anela Murguz: Varför duger inte Natalie som hon är?

Hade hon blivit en mäktig influencer? Det frågar sig Arbetsförmedlingen i sin kampanj ”Gör plats”. Svaret är inte alldeles glasklart.
På bilden syns den kritiserade kampanjen Gör plats som Arbetsförmedlingen står bakom.
På bilden syns den kritiserade kampanjen Gör plats som Arbetsförmedlingen står bakom.
Foto: gorplats.se
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Under texten syns ansiktet på den välkända youtube-bloggaren Therese Lindgren inklippt i en kropp med funktionsvariationer. I efterhand har det framkommit att kroppen i själva verket tillhör Natalie Chanise Eriksson, också hon influencer, som har cerebral pares, CP.

– De gjorde allt för att förvärra min CP, skriver Eriksson i ett inlägg på Facebook.

Enligt henne själv blev hon tvingad till att göra saker med sin vänstra hand som är den mest skadade, samt att peka utåt med benen vilket de aldrig gör.

Kampanjen har fått stark kritik, inte minst med tanke på att Eriksson själv är influencer. Visst, hon har inte följt samma väg som Therese Lindgren. Men som hon själv skriver: I nio år har jag inspirerat folk via min serie på SVT, artiklar, intervjuer och min blogg som hade 600 000 läsare.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Detta är den avgörande frågan i sammanhanget:

Varför skulle hon vara mindre mäktig än den person vars huvud nu pryder hennes kropp?

Det är av regeringen som Arbetsförmedlingen fått i uppdrag att få arbetsgivare att i högre utsträckning anställa personer med funktionsvariationer. En del av uppdraget var att utforma kampanjen Gör plats som körts vid tidigare tillfällen. Man ville testa ett nytt grepp och har, förutom Therese Lindgren, även med kända personer som Adam Tensta och Amelia Adamo.

På myndigheten är man medveten om kritiken. Den förklaring som Arbetsförmedlingens kommunikationsdirektör Mikael Hvinlund ger till mig är att meningen med kampanjen var att vända på perspektivet. Hade dessa kända personer kommit så långt om de hade haft en funktionsnedsättning? De som deltog i kampanjen fick ta del av utformningen. Men Hvinlund är medveten om att något gått fel och att missförstånd kan ha uppstått.

Utfallet av kampanjen? Här är Mikael Hvinlund uppriktig: Det är för tidigt att svara. Men greppet att vända på perspektivet syftade till att väcka uppmärksamhet och vrida på frågeställningen.

Och återigen – medvetenheten om att allt inte gick som det skulle finns där. AF ska dra lärdom av detta. Det är viktigt med tydlighet och transparens. Målet var att kampanjen skulle få den avsedda effekt myndigheten framhåller att den har, och får bort de fördomar som gör att arbetsgivare exkluderar funktionshindrade. Och ja, det kanske inte var så smart att byta ut en influencer mot en annan.

Så långt lyckas Arbetsförmedlingens kommunikationsdirektör att göra det mesta kring kampanjen begripligt. Men för Natalie Chanise Eriksson, vars kropp den bygger på, blev det hela obegriplig och en besvikelse.

Och det är så lätt att förstå. Vad säger att hon inte är en tillräckligt mäktig influencer?

Läs mer

Misstänkt mordförsök i Borås: Skott gick in genom fönster till bostad

Skottlossning i Borås

Misstänkt mordförsök i Borås: Skott gick in genom fönster till bostad

Uppgifter till BT: Han bor i beskjutna lägenheten ✓ Stort pådrag under natten

Borås

Olycka: Bil körde i diket – med tre kraftigt berusade vuxna och ett barn

Vid 18 kallades polis och räddningstjänst till Pickesjön där en bil kört i diket.

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.