Vårdad ton ett rimligt krav i fullmäktige

Fullmäktiges ordförande i Borås, Per-Olof Höög, kommer att tala med gruppledarna ”om hur man uppför sig i debatterna”, berättade BT på nyhetsplats i går.
Ledare • Publicerad 31 januari 2013

Detta efter uppmärksamheten kring Morgan Hjalmarssons hårda ord om Viskaforshems vd Mikael Bengtsson.

Det var på budgetfullmäktige i november som Hjalmarsson ville väcka en i sig angelägen debatt om kommunala bostadsbolag. Därtill hävdade han att Viskaforshem är konkursfärdigt och att ”en områdesvärd lika väl kan plantera rosor, sopa torget och sätta upp björnar – sysslor som Viskaforshems vd bland annat ägnar sig åt idag”.

Bengtsson rasade och många har på insändarplats uttryckt sitt stöd för honom och prisat hans arbete för Viskaforshem.

Det har yttrats betydligt hårdare ord än Hjalmarssons, både i fullmäktige i Borås och i andra politiska offentliga rum. Politisk debatt är sällan någon myspys-samvaro där man gullar med varandra och rosar insatser till höger och vänster. Det kan, och ska, gå rejält tufft till ibland. Ändå är det rätt att Höög tar det där samtalet, inte minst därför att det handlar om hur man talar om dem som inte kan försvara sig på plats.

Tjänstemän har inte replikrätt i fullmäktige, även om man i det här fallet kan säga att Hjalmarssons påhopp gjorde att Bengtsson i efterhand fick större möjligheter att berätta om sin verksamhet.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.