Vänstern förstör Kristallnatten

Ledare Artikeln publicerades
Den så kallade Kristallnatten i Tyskland 9 november 1938 blev kulmen på en veckolång startpunkt för nazisternas försök att utrota judarna. Tusentals butiker vandaliserades, runt 400 judar mödades. I måndags hölls två manifestationer i Borås som till formen skulle minnas övergreppet mot judarna, men dit inga judar var inbjudna. Här tågar en av dem mot Anna Lindhs plats.
Foto:Petter Trens
Den så kallade Kristallnatten i Tyskland 9 november 1938 blev kulmen på en veckolång startpunkt för nazisternas försök att utrota judarna. Tusentals butiker vandaliserades, runt 400 judar mödades. I måndags hölls två manifestationer i Borås som till formen skulle minnas övergreppet mot judarna, men dit inga judar var inbjudna. Här tågar en av dem mot Anna Lindhs plats.

Vänstern försöker sudda ut Kristallnattens budskap. Den säger att den använder Kristallnatten för att bekämpa dagens rasism – men fördunklar minnet av dess offer. I Borås fick judarna inte ens en inbjudan. Arrangörerna borde skämmas.

SSU var medarrangör till en av de två manifestationer som hölls i Borås under Kristallnattskvällen i måndags. Någon judisk representation fanns inte.

SSU:s Thérese Björklund säger till ledarsidan man ”inte brukar ansvara för att leta medarrangörer”.

Samtidigt säger hon att SSU ”aktivt försökt bjuda in representanter från judiska föreningen i Borås men utan framgång”. Hon säger vidare att man då ringde judiska församlingen i Göteborg men inte heller där fick kontakt.

Björklund säger att hon inte vet exakt när kontakt med judiska föreningen söktes, men att det var några dagar före manifestationen.

Ledarsidan ringde i förrgår till det telefonnummer som står registrerat på judiska föreningen i Borås. En representant svarade direkt.

”Vi är inte svåra att nå. Råkar ingen svara är det bara att ringa igen, och vi tömmer postboxen regelbundet. Ingen har sökt oss där heller. Jag känner inte att man önskar samröre med oss på riktigt”, säger representanten, som önskar vara anonym.

Det hör till bilden i Borås och annorstädes sedan länge: företrädare för den judiska folkgruppen känner sig nog utsatta, av högerextremister men i allt större grad från islamister och människor som fått lära sig från barnsben att inte göra skillnad på den israeliska statens politik i konflikten med palestinierna och Sveriges och övriga Europas judiska befolkning.

Den som hade tvivlat på allvaret i utsattheten Sveriges runt 15 000 judar gjorde det knappast efter SVT:s ”Uppdrag granskning” 21 januari i år. Chockerande miljöer från framförallt Malmö och Göteborg framkom.

Mot den verkligheten, där judiska lärare berättade om elever som vräkt ur sig "vi ska döda alla judar" och "du ska till Auschwitz" utan att skolledningarna agerat, ordnade SSU, Ung Vänster, Grön Ungdom, Rättvisepartiet Socialisterna, Unga feminister med flera grupper två olika manifestationerna i hällregnet under 77:e årsdagen av Kristallnatten i Borås i måndags.

De hade kunnat tala om Sverigedemokraten och vice talmannen i riksdagen Björn Söder som för mindre än ett år sedan hävdat att judar som behåller sin judiska identitet inte tillhör den svenska nationen.

De hade kunnat fokusera på att antalet antisemitiska hatbrott i Sverige ökat från omkring 150 anmälningar 2010 till 270 i fjol.

Det gjorde de inte.

”Borås mot rasism” – SSU och Ung Vänster med flera – som manifesterade på Hötorget, la sitt fokus på händelserna i Sverige 2015; ”För att minnas de offer som högerextremismen skördat och för att tillsammans visa på den antirasistiska kraften i samhället”, som texten i inbjudan löd.

Ung Vänster skrev i sin kallelse om hur ”asylboenden brinner, moskéer attackeras och hat riktas mot människor som tvingas på flykt”. Allvarliga, vedervärdiga brott. Men inte ett ord om dagens hatbrott mot judar – på den minnesdag som måste kallas för deras.

På Stora torget i Borås hade Rättvisepartiet Socialisterna samlat ett 40-tal. (De får/vill inte manifestera ihop med ”Borås mot rasism”, som RS-representanten David Lindqvist säger till ledarsidan.)

RS-talen la kraften på ”behovet av kamp mot rasism” och ”den växande fascismen i Europa”.

”Det här med det judiska... det var inte främst en minnesmanifestation, det var en politisk manifestation också”, tillstår David Lindqvist.

Det är hedervärt. Han försöker inte hymla. De hade inte ens försök bjuda in representanter från det folk som Kristallnattens arrangörer försökte utrota.

Men de kände sig nog i gott sällskap. Till ”Umeå mot nazism”, med ett socialdemokratiskt kommunalråd som en av talarna, fick inte den judiska föreningen någon inbjudan heller. Motiveringen som gavs var att judar, utifrån erfarenhet, skulle kunna uppleva stämningen som ovälkomnande och otrygg. Tack för den omtanken.

Efter ett liknande haveri som i Umeå hände det sensationella i Uppsala att ordföranden i ”Uppsalabor mot rasism” insåg deras intellektuella haveri och skrev på Expressens kultursida i förrgår: ”Vi tar kritiken mot vår manifestation (...) på yttersta allvar och som organisation vill vi be om ursäkt”, skrev Sara Maleki och noterade att man ”tappat fokus från grundfrågan”.

Som icke rasifierad ledarskribent på en borgerlig tidning kan man alltid hävdas inte förstå och se hur rasismen verkar.

Men det går att förstå att varje försök av andra grupper än judarna själva att sätta agendan för minnet av just Kristallnatten är en skymf. Ett förminskande. Ett led i ett utsuddande.

Är det möjligt att det sker omedvetet?

Det känns lämpligt att citera Somar Al Naher, uppvuxen i Damaskus och socialdemokratisk debattör som skriver i Aftonbladet:

”Den svenska vänstern får ofta berättigad kritik för att man ­inte klarar av att prata om antisemitismen som finns bland människor med rötter i Mellanöstern. För att det är en förtryckt grupp i Sverige. Och förtryckta grupper förtrycker väl inte andra?

Jag tror inte på den förklaringen, jag tror att det är så ­enkelt att ­stora delar av vänstern saknar kunskap om Mellanöstern och den kraften som antisemitismen utgör där.”

SSU vill förstås inte förminska nazismens brott mot judarna. När deras talare under Kristallnatten i Borås, Thérese Björklund, säger till ledarsidan att judarna förstås har tolkningsföreträde om det uppstått missförstånd kring deras arrangemang ska vi tro henne.

Men svaren att ”rasismen måste uppmärksammas varje dag”, och därför även under årsdagen av Kristallnatten, och att detta ”inte förminskar minnet av antisemitismen, utan tvärtom”, bör de nog fundera ett varv till.

Och ringa en gång till till den judiska föreningen.