unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Valrörelsen börjar med pengaregn

Rekordstor höstbudget med mest effekt först om ett år? Vad kan det bero på?
Finansminister Magdalena Andersson (S) ska snart gå till riksdagen med sin budget. Första gången var 2014.
Finansminister Magdalena Andersson (S) ska snart gå till riksdagen med sin budget. Första gången var 2014.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

100 miljarder för att få fart på Sverige efter coronapandemin. För mycket, för litet, för sent – eller kanske rentav alldeles i onödan? Dessa frågor lär ställas idag, måndag, när regeringen slutligen summerar ihop det pengaregn som formligen flödat över landet. Då får vi förhoppningsvis också närmare reda på hur stimulanserna är tänkta att fungera.

Det kan mycket väl vara så att coronatiden har avslöjat hål och brister i samhällets funktioner. Men det finns också anledning att tro att mycket av det som nu ska genomföras är sådant som borde ha förverkligats oavsett covid-19:s härjningar. Behovet av 25 friska miljarder till välfärden uppstod trots allt inte i år.

Det är naturligtvis positivt att regeringen och samarbetspartierna också sänker skatterna med drygt 30 miljarder kronor. Men här tycks det mesta av effekten ligga längre fram i tiden. Om pengarna är avsedda för att sparka igång ekonomin just nu är det lite svårt att förstå varför tre av fyra skattesänkningar får effekt om drygt ett år eller mer.

Varför vänta? Jo, just det. 2022 är valår. Valrörelsen börjar i dag.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)