Välkommet slut på anonyma kontantkort

Ledare Artikeln publicerades
Mycket behöver göras för att få bukt på den organiserade brottsligheten. Att få bort kontantkorten är en liten del av det.
Foto: Johan Nilsson/TT
Mycket behöver göras för att få bukt på den organiserade brottsligheten. Att få bort kontantkorten är en liten del av det.

Säpo och Polisen har tidigare påtalat den omfattande användningen av anonyma kontantkort i kriminella miljöer. Ett steg i att underlätta bekämpningen av grov brottslighet blir att förbjuda dessa.

Om man som kriminell vill kringgå polisens spaningsarbete kan man enkelt skaffa sig en telefon som inte är registrerad på någon. Avlyssningsbeslut måste kopplas till en misstänkt och om den kriminelle misstänker något är det lätt att byta till en ny anonym telefon.

I kartläggningar av kriminella organisationer är ofta telefonerna en nyckel i att få insyn i nätverken. Det är därmed positivt att regeringen nu tillsätter en utredning för att till juni 2020 kunna presentera ett lagförslag om krav på att simkort kopplas till faktiska personer.

Socialdemokraterna föreslog ett förbud mot oregistrerade kontantkort i januari 2018 och fick då stöd från samtliga riksdagspartier. Att de andra partierna redan då var försiktigt positiva borde ha gjort det möjligt att snabbt tillsätta en utredare våren 2018.

Förslaget var då en reaktion på att det uppdagats att terroristen Rachmat Akilov använt 53 olika simkort enligt polisens förundersökning för att bland annat hålla kontakt med personer kopplade till IS. Enligt Säpo har svenska kontantkort förekommit bland väpnade grupper i krigen i Syrien och Irak.

Att telekomföretagen måste registrera sina kunder är inget problem med integriteten. Det är inget större problem än allt annat i vår vardag som vi måste legitimera oss för. Polisens spaning underlättas men det påverkas på inget sätt den rådande rättssäkerheten i besluten om att hålla misstänkta personer under bevakning.

Flera Europeiska länder har sedan länge infört liknande förbud mot oregistrerade kontantkort, däribland Norge, Tyskland och Frankrike. Norge förbjöd anonyma kontantkort redan 2005. Givet det ökade problemen med den organiserade brottsligheten är det rimligt att också Sverige går i den riktningen.

Men även om förslaget är ett steg i rätt riktning är det inte mycket mer än ett nålstick mot kriminellas kommunikation. Användandet av krypterade chattar och inköpet av avlyssningssäkra telefoner från utlandet kommer fortfarande finnas för såväl kriminella som den säkerhetsmedvetne laglydige.

Någonstans måste en gräns dras. Polisen ska ha de verktyg som krävs för att bekämpa grov brottslighet. Detta kommer oundvikligt att göra livet mindre bekvämt ibland för andra. I framtiden kan vidare inskränkningar av anonym kommunikation komma på tapeten. Men det blir då en fråga av en helt annan karaktär.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.