Välkommen vårdmiljard

Vårdgarantin har som de flesta känner till inte fungerat helt tillfredsställande.
Ledare • Publicerad 5 september 2008

Vården är det inget fel på, när patienten väl kommer fram. Problemet är bara att inget landsting klarar av att leva upp till löftet om behandling inom 90 dagar. Sämst i klassen är Jämtland där 51 procent får vänta mer än tre månader. Men långa köer är ingen naturlag, det handlar oftast om arbetssätt, politisk vilja och onödig byråkrati, samt om pengar.

Socialminister Göran Hägglund (kd) lanserade igår Kömiljarden. Det innebär att de landsting som är bäst på att kapa köerna får dela på en miljard kronor nästa år och året därpå. Kömiljarden är ett bra sätt att attackera vårdens största problem, men det är mer än så. Det tyder också på ett nytt borgerligt förhållningssätt från statens sida gentemot kommun- och landstingssektorn.

I det kommunala skatteutjämningssystemet bestraffas kommuner som sköter sin ekonomi. Tillväxtmotorer som Stockholm får dela med sig till kommuner med hög arbetslöshet och många bidragstagare.

Nu vill Hägglund istället belöna de landsting som klarar av att kapa köerna. Lägg därtill två andra alliansreformer – vårdgarantin, som gör att patienten kan sätta press på landstingen, och vårdindex, där medborgaren kan jämföra olika vårdinrättningar – och fram träder en ny syn på vården. Till skillnad från den tidigare socialdemokratiska regeringen satsar den borgerliga på att sätta individen i centrum, inte politikerna och byråkratin. Gott så!

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.