Anela Murguz: Välkommen förändring av ungas syn på ekonomin
Höga räntor, stigande arbetslöshet, lågkonjunkturer och allmänt osäkra tider är nog de flesta över 30-spannet mer eller mindre bekanta med. Annat är det för den yngre generationen som inte har levt med annat än goda ekonomiska tider.
Det har uppenbarligen inte enbart varit av godo. Ungas tendens att konsumera för pengar de saknar har uppmärksammats förr, inte minst på denna ledarsida. En bov i dramat har varit sociala medier och framväxten av influencers som dagligen uppmuntrar sina tusentals följare till konsumtion genom smygreklam, rabattkoder och diverse samarbeten.
En ny rapport från Swedbank ger en inblick i hur omfattande problemet faktiskt har varit: 67 procent av unga i åldrarna 18-29 år uppger att de i någon mån har påverkats av sociala medier när de shoppar. Fler har också allt svårare att betala tillbaka lån och kredit.
”När tillgången till högre utbildning riskerar att avgöras av den egna ekonomin är det dags att göra något åt det.”
Förutom det visar Swedbanks rapport att det allt mer ansträngda ekonomiska läget förändrat många ungas syn på ekonomi. Närmare bestämt har åtta av tio fått en mer nykter syn på den egna ekonomin, genom att bland annat värdesätta högre lön på arbetsmarknaden, se över sina utgifter och prioritera sparande. Det är en välkommen förändring eftersom samtliga utgör en viktig grund för en stabil privatekonomi. Och för första gången på länge är det fler som kan tänka sig att hyra en bostad i stället för att äga den, vilket är ett intressant trendbrott.
Men det finns ett antal orosmoln, som att ekonomiska skäl uppges utgöra det största hindret för att studera. Därför är det beklagligt att studenters situation under det rådande ekonomiska läget – och framför allt vad som kan göras för att underlätta livet som student – fått så litet utrymme. Hittills har det handlat mycket om barnfamiljers situation, vilket inte nödvändigtvis måste stå i konflikt med studenters eller pensionärers tillvaro, för att nämna en annan förbisedd grupp. När tillgången till högre utbildning riskerar att avgöras av den egna ekonomin är det dags att göra något åt det.
Sammantaget är det dock positivt att det ekonomiska läget bidragit till att allt fler unga vill ta ansvar för sin ekonomi. Men en viktig lärdom är att ett sådant ansvarstagande är minst lika viktigt i goda tider som i dystra tider. Faktum är att det inte hade behövt gå så långt om fler tog ansvar även under de goda åren.