Välj annat än att höja skatterna

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Jessica Gow/TT

Det drar det ihop sig till vårändringsbudget. En av de mer kniviga frågorna som regeringen har att hantera är den om hur kostnaderna för Sveriges omfattande flyktingmottagande ska hanteras.

Enligt Dagens Industri, som i veckan gjorde en sammanställning över väntade kostnadsökningar för Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Polisen och Domstolsverket, så handlar det om 30–45 miljarder för de tre kommande åren. Detta är alltså kostnader som måste tas ur statskassan, som dessutom riskerar att tvingas skjuta till extra pengar till landets 290 kommuner även för de kommande åren.

Oavsett vilket kommer de ökade flyktingkostnaderna att påverka budgetens utgiftstak. Är det rätt väg att som hittills ta pengar från biståndet, fiffla med utgiftstaket och hålla inne eller helt enkelt ta tillbaka pengar från myndigheter?

En av Sveriges ledande nationalekonomer, professor Lars Calmfors, tycker inte regeringen ska fiffla. Höj utgiftstaket eller höj skatten är hans förslag. Rejält dessutom, enligt DI. Calmfors föreslår 30 miljarder i höjda skatter.

Att regeringen inte vill höja skatterna på grund av flyktingarna, det är begripligt. Ett sådant beslut skulle spela främlingsfientliga krafter i händerna. Men det som blivit ett pedagogiskt problem – att förklara att en humanitär flyktingmottagning är dyrare än en inhuman – är delvis självförvållat. Regeringen har fyllt budgeten med bidragshöjningar, bostadssubventioner, a-kasselyft och slopat den bortre parentesen i sjukförsäkringen.

Regeringen har en månad på sig att hitta en lösning. Redan nu vet vi att den goda konjunkturen kommer knappast att rädda Magdalena Andersson. Väljer finansminister inte att först av allt dra tillbaka sina egna, kostnadsdrivande reformer återstår bara att välja mellan är två onda ting – spräcka taket eller höja skatterna.

Men minns att skattehöjningar aldrig är ”tillfälliga”. Den tillfälliga värnskatten från 1995, som då såg nödvändig ut, är idag en permanent straffskatt på utbildning och ambitioner.