Välförtjänt självstyre
År 1814 blev Grönland dansk koloni och år 1953 uppgick denna världens största ö (2,2 miljoner kvadratkilometer) i den danska monarkin. År 1979 infördes ”hjemmestyre”, det vill säga självförvaltning med eget parlament och regering och tre år sedan röstade grönlänningarna för att lämna EG, vilket man också gjorde år 1985.
I går togs så nästa steg på vägen mot full självständighet då grönlänningarna röstade för utökad autonomi, så kallat ”selvstyre”. Frågan om självständighet har splittrat öns 57.000 invånare. En majoritet av parlamentet Landstingets 31 ledamöter är för ”selvstyre” och så även alla partier utom ett, de socialliberala Demokraterna.
Känslan att vilja bryta sig loss från Danmark är stark, men det finns också en utbredd misstro mot politikerna som har misskött sig de senaste åren. Det krävs politisk mogenhet för att sköta Grönlands finanser, något som inte funnits de senaste åren, menar kritikerna i Demokraterna.
För med selvstyret följer kontroll över landets råvaror som olja, gas och uran. Dessutom tar grönländska myndigheter över en rad andra områden som polis, åklagare och gränskontroll. I gengäld lär dock det danska årliga stödet på tre miljarder danska kronor minska betydligt. Inget vet hur mycket den danska staten är beredd att betala om självstyret blir verklighet.
Det är lätt att sympatisera med äldre generationers strävan efter större självstyre. Det är de som har fört kampen och som fortfarande ser på danskarna som kolonialherrar. De yngre tar i högre utsträckning dagens autonomi för given och är även mer kritisk mot Landstinget. Man kan alltså tala om en generationsklyfta i synen på självstyre.
Frågan spetsas också till av att ledande politiker vill börja utvinna uran i naturkänsliga områden på södra Grönland. Danmarks nej till kärnkraft år 1988 har satt stopp för det ännu så länge, men självstyret lär ändra på den saken.
Uranutvinningen skulle förstås leda till jobb och inkomster, som lär behövas när det danska stödet försvinner, men vilken miljöpåverkan kommer det att få i den känsliga arktiska miljön? Grönlänningarna förtjänar sin autonomi efter nästan 200 års danskt styre, men frågan om de ekonomiska förutsättningarna hänger i luften.
Ledarredaktionen