Annons

Mikael Hermansson: Välfärden i Sjuhärad behöver fler invandrare

Att i det här läget försvåra för arbetskraftsinvandring är helt uppåt väggarna.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 12 april 2023
Mikael Hermansson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Redan inom ett par år behöver dagens fem procent av alla unga som går till äldreomsorgen bli dryga 30 procent. Invandring behövs för att få ihop ekvationen, anser Mikael Hermansson.
Redan inom ett par år behöver dagens fem procent av alla unga som går till äldreomsorgen bli dryga 30 procent. Invandring behövs för att få ihop ekvationen, anser Mikael Hermansson.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låt vara att Sjuhärad har sina unika sidor, men i ett avseende är vår bygd som Sverige är mest. Det verkligt stora samhällsproblemet som ingen riktigt verkar vilja ta tag i är vare sig höga elpriser eller dyr bensin och diesel. Den akuta och snabbt tilltagande personalbristen inom vård, skola och omsorg är samhällsfarlig på riktigt.

Dagens krönikör

Mikael Hermansson

är tidigare politisk redaktör på BT.

När Kommunalarbetaren i januari publicerade sin granskning av övertidsuttaget inom äldreomsorgen sommaren 2022 visade den att alla Sjuhäradskommuner fick betala riktigt dyrt för sin nuvarande personalbrist. Men problemet är bara i sin linda. Antalet 80-åringar där hemtjänst eller liknande insatser blir aktuella växer med 50 procent till 2030. Och som lök på laxen kommer följande statistiska prognos och gör saken värre: Andelen i arbetsför ålder ökar endast med fyra procent. Statistiken över befolkningsutvecklingen från SCB talar sitt entydiga språk.

Annons

För 13 år sedan låg fokus i välfärdsdebatten på hur denna skulle finansieras framöver. Hur mycket behövde skatterna höjas för att kunna behålla dåvarande nivå och vad utöver det krävdes för att möta de stigande förväntningarna på mer och bättre välfärdstjänster? Den så kallade Borg-kommissionen som Dagens Arena till vänster och Timbro till höger tog initiativ till satte fingret på det omöjliga: Vem skulle vilja betala i snitt 13 kronor mer i kommun- och regionskatt på varje 100-lapp?

Det som då lanserades som alternativ var att begränsa välfärdsutbudet, ökad privatisering, fler i arbete och fler arbetade timmar, höjd pensionsålder och tekniska innovationer inom välfärdssektorn. Välfärdsarbetarna förväntades springa fortare och fortare.

”I det läget måste arbetskraftsinvandring uppmuntras, inte försvåras.”
Mikael Hermansson

I längden håller det inte att öka trycket på de anställda. Ju högre förväntningar på välfärden desto fler händer måste till.

Idag jobbar Sverige och Sjuhärad så att det står härliga till. Sysselsättningen är rekordhög, antalet arbetade timmar långt fler än när Borg-kommissionen tog sina initiativ. Dessutom är det en försvinnande liten del av befolkningen – vi talar här om promillenivåer – som har så låg sysselsättning att det uteslutande är bidrag som gäller som försörjning. Marginalerna i ”arbetskraftsreserven” blir allt mindre.

Detta är problemets kärna: Det finns alldeles för få att anställa.

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, går fem procent av alla unga som går ut på arbetsmarknaden idag till äldreomsorgen. Redan inom ett par år måste den andelen öka till dryga 30 procent.

Vad gör regering och riksdagsmajoritet i det läget? Försvårar för arbetskraftsinvandring. Det är helt uppåt väggarna!

Välfärden behöver ett ökat befolkningsunderlag att rekrytera ur. Finns inte detta inom landets gränser återstår bara att rekrytera utifrån. I det läget måste arbetskraftsinvandring uppmuntras, inte försvåras.

Sverige behöver fler invandrare, inte färre.

Annars kommer välfärden i Sjuhärad varken klara av sitt nuvarande eller framtida uppdrag.

Annons
Annons
Annons
Annons