GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

David Lega: Valet den 11 september är också ett EU-val

Det pratas sällan om det, men faktum är att valet den 11 september är nästan lika mycket ett EU-val som självaste Europaparlamentsvalet.
David Lega
Gästkrönika • Publicerad 3 september 2022
David Lega
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Årets val till riksdag, kommun och region är avgörande även för den svenska EU-politiken, menar gästkrönikören David Lega.
Årets val till riksdag, kommun och region är avgörande även för den svenska EU-politiken, menar gästkrönikören David Lega.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Denna gång är valet extra viktigt eftersom Sverige redan den 1 januari 2023 tar över som ordförandeland i EU:s ministerråd med unika möjligheter att påverka EU:s agenda.

Dagens krönikör

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Jag inser att det nog är lätt att som Europaparlamentariker förvänta sig mer EU i den inhemska debatten än vad som kanske faktiskt är rimligt, men faktum är att det verkar extra svårt att nå ut med EU-frågorna till det svenska folket. Enligt en nylig studie utförd av Europaparlamentet hör genomslaget för nyheter om EU i Sverige till bland de absolut lägsta i unionen.

Just nu är flera av de stora frågor som diskuteras i valrörelsen – kriget i Ukraina, energikrisen, klimatförändringarna, den organiserade brottsligheten, med mera – utmaningar som är gemensamma för flera av EU:s medlemsländer. Ändå lyser EU-politiken med sin frånvaro i den svenska valrörelsen.

Som Europaparlamentariker vill jag därför gärna belysa hur det svenska valet hänger samman med EU:s viktigaste, beslutsfattande institutioner. Många tänker nog att de redan har tyckt till om EU i när de röstade i Europaparlamentsvalet – men det valet gällde bara halva makten. Nu återstår andra halvan – och kanske lite mer därtill – beroende på hur man ser på det. Det finns tre EU-institutioner som styr över EU:s politik och lagar: EU-parlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen.

”Nästa veckas val kommer få stor påverkan på vilken EU-politik Sverige driver.”
David Lega

EU-parlamentet väljs i det som kallas EU-val vart femte år – där blev jag vald! Men Sveriges representanter i ministerrådet är våra ministrar. De väljs alltså i valet nästa vecka. Och slutligen utses Sveriges EU-kommissionär av regeringen, och väljs därför också indirekt i valet nästa vecka. Ser man till allt detta blir det faktiskt tydligt att vi har två EU-val i Sverige, även om bara det ena får bära det smeknamnet.

Nästa veckas val kommer få stor påverkan på vilken EU-politik Sverige driver. Och vilken EU-politik Sverige driver kommer att få stor påverkan på EU i stort, eftersom Sverige nästa år är ordförandeland i EU.

De svenska partierna har olika syn på EU:s grundläggande premisser: hur mycket makt ska EU ha i relation till de enskilda medlemsstaterna? Hur många stater ska ingå i EU och hur lätt/svårt ska det vara för nya länder att ansluta till unionen?

Men de svenska partierna ser också olika på EU:s roll i de sakfrågor som just nu är heta i den svenska debatten: kriget i Ukraina, klimatförändringarna, den organiserade brottsligheten och energikrisen. Detta är frågor som debatteras dygnet runt i valrörelsen i Sverige. Men ofta glöms EU-perspektivet bort, trots att EU har en helt avgörande roll i just dessa frågor.

Hela EU:s blickar riktas mot Sverige den 11 september. Låt oss tillsammans se till att Sverige inte glömmer av det.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.