Vägen till nya jobb

Under kommande år förlorar Sverige hundratusentals industrijobb. Det är innebörden i en ny rapport från regeringens globaliseringsråd.
Ledare • Publicerad 20 oktober 2008

Enligt författarna kommer arbetarna i länder som Kina och Indien att ta över mellan 35 och 40 procent av de svenska arbetstillfällena inom textil-, bil-, skepps- och elektronikproduktionen.

Detta ligger helt i linje med vedertagen ekonomisk teori och praktiska erfarenheter från förr. Faktum är att vi är mitt uppe i samma typ av samhällsomvandling nu som för hundra år sedan. Precis som då har vi mycket att vinna om vi agerar på rätt sätt. När vissa jobb försvinner finns nya att skapa.

Detta ställer oss dock inför både kulturella och politiska utmaningar. Helt avgörande är vår förmåga att tänka nytt. Ericsson, Saab och ABB skapades inte av människor som följde i gamla hjulspår. Tvärt om var de djärva, nydanande och uppfinningsrika.

Nutida exempel på sådana entreprenörer finns dock. I Norrlands inland bor en man som brukade driva ett snickeri. När affärerna började gå dåligt lade han ner. Istället startade han ett vildmarkscenter med museum, skotersafari och älggaranti. Centret besöks av över 25.000 gäster om året. Affärerna har gått så bra att mannen nu håller på att bygga en 45 meter hög älg på en bergstopp. Den kommer bland annat att innehålla restaurang, konserthall och konferensanläggning med plats för 300 besökare.

Det kan låta som ett tokigt projekt. Men faktum är att turismen har gått om både bil- och stålindustrin som exportnäring i Sverige. Ju rikare kineser och indier blir på att tillverka våra telefoner och bilar ju oftare kan de komma till häftiga resmål i Sverige. Kanske har vargsafari framtiden för sig i Sjuhärad?

Någon kanske vänder sig mot att turismen skulle kunna ersätta avancerade jobb på Volvo och Ericsson. Men då ska man komma ihåg att bygget av enorma konferensälgar kräver både sina tekniker och akademiker. Dessutom finns ju andra, ur exportsynpunkt, outvecklade svenska framtidsnäringar som miljöteknik, vård och utbildning. Här finns enorma potentialer både då det gäller tillväxt, export och jobb.

Även om vi klarar av den mentala utmaningen så återstår den politiska. Sverige behöver möta utvecklingen genom att bygga upp en betydande omställningskapacitet. Det måste finnas nödvändig hjälp för att slussas in i sådana näringar och branscher som växer.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.