1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vad krävs för att stoppa ondskan?

Om det krävs en by för att uppfostra ett barn och ett helt samhälle för att hitta det – vad krävs för att stoppa ondskan?
Om det krävs en by för att uppfostra ett barn och ett helt samhälle för att hitta det – vad krävs för att stoppa ondskan?
Foto: Adam Ihse/TT

Den gångna senhösten har flera bilder på försvunna barn och ungdomar etsat sig fast i minnet. Sexårige Jones på Öland som lyckligtvis hittades välbehållen efter ett dygns intensivt letande. Tjugoåriga Emilia i skånska Tollarp som varit försvunnen i tolv dagar och som hittades avliden i tisdagens. Sjuttonåriga Wilma som under förra veckan hittades död i Uddevalla.

Det är en ovanligt mörk övergång till vinter i år.

Samtidigt visar fallen med de försvunna barnen att civilsamhället är starkare än någonsin. För de försvinner inte obemärkt. Tusentals människor lämnar den bekväma vardagen för att bidra i letandet efter de som försvunnit. Aftonbladets kolumnist Malin Wollin skriver rörande i tidningen (28/11) om hur hon själv deltagit i en av sökinsatserna efter sexåringen på Öland. Det krävs en by för att uppfostra ett barn och det krävs ett samhälle att hitta det, fortsätter hon. Man kan inget annat än att nicka instämmande.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

I somliga fall slutar det med lättnad och återförening, i andra fall i tragedi. Vi vet i dagsläget väldigt lite om detaljerna kring fallen, och som alltid fungerar dessa situationer också som utmärkta tillfällen för somliga att sprida alla möjliga rykten och konspirationer på nätet. Men i fallen med de unga flickorna har två män begärts anhållna misstänka för mord. 22-åringen som misstänks för mordet i Uddevalla har dessutom haft en relation med offret.

Man kan inte låta bli att fråga sig vad som krävs för att samhället över huvud taget inte ska behöva ge sig ut för att leta efter de som drabbats av ondskan.

Motiven vet vi väldigt lite om, men maktförhållandet är inte mindre tydligt för det. Sammanställningar från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att i genomsnitt dödas tretton kvinnor årligen av en före detta eller nuvarande partner. En kvinnas största farhåga ligger därmed inte alla gånger i det okända, utan allra oftast på den plats där man borde känna sig som mest trygg, och hos de personer man borde känna sig allra mest trygg med.

I dagarna sammanföll den årliga internationella dagen mot våld mot kvinnor. Det sista vi behövde var ytterligare anledningar till varför våldet mot kvinnor måste upphöra.

Läs mer

Borås

Misstanken: Spelade bort andras miljoner – levde själv i lyx

Nu ställs den 32-årige boråsaren inför rätta.

Corona i Sjuhärad

Nya beslutet: Daglig verksamhet i Borås öppnar igen

”Smittspridningen har minskat och många brukare mår inte bra”

Borås

Pojke skadad efter knivslagsmål på Norrby – ingen gripen

✓ 20-tal ungdomar i knivslagsmål ✓ Förda till Säs ✓ Stor polisinsats

Borås

Borås: Grävmaskin slog i bro på R40 – långa köer

Olyckan skedde vid Hultamotet.

Sport

Elfsborg hämtade ikapp underläge: ”Fick en utskällning”

Elfsborg mot Sirius slutade 3–3.

S-krisen

Malin Carlssons make riktar skarp kritik mot kommunen: ”Jag har fått nog nu”

Kräver oberoende utredning av turerna kring Malin Carlsson.