GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Grönbäck: Vad kommer efter husrannsakningar utan misstanke om brott?

Den politiska showen är förutsägbar, åtgärderna kan bli vilka som helst.
Johanna Grönbäck
Gästkrönika • Publicerad 15 november 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Många presskonferenser blir det. Här berättar inrikesminister Mikael Damberg om ytterligare åtgärder för att bekämpa gängkriminaliteten.
Många presskonferenser blir det. Här berättar inrikesminister Mikael Damberg om ytterligare åtgärder för att bekämpa gängkriminaliteten.Foto: Duygu Getiren/TT

Den politiska skiljelinjen tycks inte handla så mycket om principer, som om tidpunkter. Sverigedemokraterna har en till idé om hur samhället kan bli mer repressivt, varpå debatten svarar med framträdande bekymmersrynkor. Senare kommer ungefär samma förslag från Moderaterna, gärna ackompanjerat med den rättspolitiska talespersonen Johan Forssells standardfras om att regeringen gör för lite, för sent. Socialdemokraterna reagerar förfärat och kan tänkas slänga in något begrepp som blir mer debatterat än det politiska förslaget.

En tid senare bjuder regeringen till presskonferens och fram träder Morgan Johansson, Mikael Damberg eller någon annan socialdemokratisk minister och lägger samma förslag.

Bland de senare scenerna märks presskonferensen om ”utökade möjligheter att använda preventiva tvångsmedel för att förhindra allvarlig brottslighet” från tidig november. Eller ja, egentligen höll man ungefär samma presskonferens i augusti, men då var meddelandet att man ämnar tillsätta en utredning. Nu lät regeringen meddela att en utredning tillsätts. Handlingskraftigt, sade Bull.

Utredningen ska se närmare på förslag om att datorer ska kunna buggas och telefoner avlyssnas – utan krav på brottsmisstanke. Nytt för den här månadsträffen är att regeringen även slängt in förslag om att utreda ”hemlig husrannsakan i preventivt syfte”. Eller möjlighet för polis att utan konkret brottsmisstanke tvinga sig in i människors hem, som man också kunnat kalla det.

”När regeringen öppnar upp för fysiska intrång i människors hem blev det påtagligt vilken gränslös makt politiken vill ge våldsmonopolet.”
Johanna Grönbäck

Så är regeringens senaste hårdare tag-åtgärder kommunicerade. Den vanliga ordningen brukar vara protestlös, med undantag för frågan om varför man inte gjort det tidigare. Medborgarnas integritet; proportionalitet och balans i vilka åtgärder polis och andra myndigheter får använda mot medborgare och när; faktisk effektivitet i åtgärder; risker för missbruk och fallande tillit, är inte direkt att kalla populära invändningar.

Men nu blev det såväl debatt som motreaktioner. När regeringen öppnar upp för fysiska intrång i människors hem blev det påtagligt vilken gränslös makt politiken vill ge våldsmonopolet.

Uppgivet går att konstatera att hemmet ändå inte är så fredat. Under pandemin har många suttit hemma och haft jobbmöten, kanske rentav någon AW, över program som Zoom och Messenger. Det är kommunikation som görs via kablar som passerar den svenska gränsen och som därför kan och får övervakas av FRA. I hemlighet.

Det digitala rum som upprättats över köksbordet, har alltså inte helgats från våldsmonopolets ögon och öron. För lagstiftaren upplevs det sannolikt därför inte som ett särskilt stort steg att föreslå liknande dörröppningar in till det fysiska rummet. Det är bara ett litet till i samma riktning.

Det är skolboksexempel på sluttande plan. De repressiva åtgärder som har handlat om att tackla terrorism och nu gängkriminalitet, har blivit hårdare och hårdare och använts mer och mer. Har det använts på ett håll, kan det användas på ett till, och när det ena väl finns på plats är det inte så radikalt att föreslå det andra.

Den gräns som inte fick passeras flyttas fram. Principerna och värdena som skulle försvaras blir suddiga, allteftersom de små stegen tas.

Nu föreslogs husrannsakningar utan konkret brottsmisstanke. Man kan ju cyniskt fråga sig var morgondagens gräns går.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.