Vad kommer det kafferepet att kosta för Löfven?

I förra veckans avsnitt av SVT:s Min Sanning intervjuades tidigare ministern och ambassadören Margareta Winberg (S) om sin tid i politiken.
Ledare • Publicerad 2 september 2013

Hon fick även frågan om hur hon såg på nuvarande partiledaren Stefan Löfvens chanser att kunna vinna nästa val. Winberg menade att dessa var goda, då Socialdemokraterna var på väg att ta tillbaka initiativet i skatte – och jobbpolitiken från Alliansen. Ty Löfven har, enligt Winberg, en helt annan ”tyngd i dessa frågor” än Fredrik Reinfeldt.

Det är ingen som betvivlar att Socialdemokraternas nuvarande partiledare har pondus. Men att han är på väg att erövra det politiska initiativet är på sin höjd en väldigt optimistisk tolkning, som man kan förvänta sig av ett tidigare (S)-statsråd.

Socialdemokraterna vill lösa ungdomsarbetslösheten med hjälp av en 90-dagars garanti som gör att varje ung person ska ”känna” hur det är när klockan ringer tidigt på morgonen. De vill också införa ett treterminsystem på universitet och högskolor för att flytta ungdomsarbetslösheten från sommar till jullovet och tillföra pengar till en ”aktiv” näringslivspolitik.

Dessa kan tyckas vara goda åtgärder och det kan ses som ett tecken på att Löfven är en betydligt bättre partiledare än företrädaren Håkan Juholt. Men det finns ett stort problem och det är skatterna. Socialdemokraterna har nämligen satt i system att vara emot Alliansens jobbskatteavdrag för att sedan acceptera dem när de väl är på plats. Så var fallet med de fyra redan genomförda och nyligen fick vi veta att Löfven inte heller tänker riva upp ett femte. En taktik som kan framstå som klok då han inte vill störa väljarnas vardag med drastiska förändringar.

Men det lämnar en obesvarad fråga: Var ska Löfven få pengarna ifrån om han tänker behålla jobbskatteavdragen?

Det finns idag ett reformutrymme på ungefär 16 miljarder och ska man hitta ett motsvarande belopp blir det ganska många skatter som måste höjas. Kanske blir det skatten på tobak och alkohol? Då kommer en flaska vin att kosta åtskilliga tusen kronor om man ska matcha jobbskatteavdraget.

Eller måhända en höjning av bokmomsen? I så fall kommer en pocket av Reinfeldts favoritförfattare Camilla Läckberg att kosta summor som skulle ha gjort KB-mannen, vilken stal rariteter ur Kungliga Biblioteket i Stockholm, grön av avund.

Självfallet blir det inte en utan flera skatter som höjs vid en eventuell (S)-seger. Man kan också ha invändningar mot att raljera med politiska motståndare. Tystnaden som omger den socialdemokratiska skattepolitiken säger dock något om det Löfvenska ledarskapet. Han vill helt enkelt inte förarga partiet. Det är en klok strategi, men den kommer inte att löna sig i längden. För inom Socialdemokraterna finns en motsvarighet till den högerradikala Tea Party-rörelsen som med rätta kallas för Kafferepet. Den vill höja alla skatter och anser att den pragmatiske Löfven har dragit partiet alldeles för långt åt höger.

Hittills har de varit tysta, men de kommer att bli alltmer högljudda ju närmare valet vi kommer. Och då måste Stefan Löfven ge besked om skatterna.

David Lindén

ledarskribent

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.