Annons

Vaccinet viktigare än utlandsresan

Vaccin först, res sen. Men många unga gör tvärtom. Och priset blir ökad smittspridning.
Ledare • Publicerad 23 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Den som vill ha en snabbare återgång till det normala livet innan corona gör rätt i att vänta med utlandsresan tills dess att man är färdig med vaccinationen.
Den som vill ha en snabbare återgång till det normala livet innan corona gör rätt i att vänta med utlandsresan tills dess att man är färdig med vaccinationen.Foto: Johan Jeppsson/TT

På flera håll i landet ökar smittspridningen av coronaviruset och läkare varnar för att det vi nu ser kan vara början på en fjärde våg. Uppgången är tydligast i sex regioner; Stockholm, Uppsala, Västerbotten, Östergötland och Dalarna, och är tydligt kopplat till utlandsresor.

I några av regionerna handlar det främst om folk som åkte på fotbolls-EM i Europa medan semestrande svenskar på den spanska solkusten utgör en större del av uppgången i andra regioner. Smittspridningen i Västra Götalandsregionen ligger fortfarande på en låg nivå, men mellan vecka 27 och 28 ökade antalet nya fall med 50 procent. Dessutom märks en tydlig efterfrågan på resor i Borås och gäller framförallt sol- och badsemestrar till länder som Spanien och Grekland, vilket bör motivera till större vaksamhet då det är främst utlandsresenärer och unga som drabbas.

”Men att vaccinera sig mot coronaviruset handlar inte bara om att skydda sig själv. Det handlar om att skydda sin omgivning.”
Anela Murguz
Annons

Redan vid sommarens inledningsskede varnade WHO för att inte göra om förra sommarens misstag då främst unga personer smittades. Man menade att förra sommarens smittspridning bland unga bäddade för den kommande hösten och vintern, med höga dödstal och stora nedstängningar av samhället, när smittan så småningom överfördes till äldre. Även denna sommar, och den uppgång som nu syns i delar av landet, drabbar främst unga. Dels för att de reser mer, men också för att många i den åldersgruppen ännu inte vaccinerat sig.

Visserligen ser förutsättningarna för en normal höst och vinter annorlunda i år då en betydande andel av den svenska befolkningen är vaccinerade. Det menar även infektionsläkaren Anders Björkman som till SvD (20/7) säger att mycket tyder på att den ökade smittspridningen inte kommer leda till höga dödstal eller ökat tryck på sjukvården. Däremot kan den höga smittspridningen bland unga istället leda till att fler yngre personer insjuknar i långtidscovid.

Det går därför inte att betona vikten av att unga personer går och vaccinerar sig. Men under veckan har bland annat Sveriges Radio (19/7) rapporterat om att det även finns en utbredd vaccinskepsis bland unga personer. Som ung ser man sig ofta som odödlig. Det är ett tankemönster som går igen i den undersökning som Novus gjort på uppdrag av The Global Village, där unga motiverar sitt ställningstagande med att de inte tillhör en riskgrupp eller att de redan har antikroppar.

Men att vaccinera sig mot coronaviruset handlar inte bara om att skydda sig själv. Det handlar om att skydda sin omgivning. Önskar man sig en snabb återgång till det normala bokar man inte den där efterlängtade utlandsresan – man går och vaccinerar sig.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons