GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Vaccinationsbevis vid evenemang är en bra början

Äntligen slutar Sverige vara steget efter i pandemihanteringen.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 17 november 2021 • Uppdaterad 19 november 2021
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Ett vaccinpass i mobilen kan snabbt visas upp vid exempelvis restauranger samt kultur- och idrottsevenemang.
Ett vaccinpass i mobilen kan snabbt visas upp vid exempelvis restauranger samt kultur- och idrottsevenemang.
Foto: Laurent Gillieron

Ungefär samtidigt som Coronakommissionen riktade skarp kritik mot Sveriges pandemistrategi, lättades alla restriktioner. Underbart! Eller? Det är alltid lättast att utvärdera beslut i efterhand, och alla pandemirelaterade initiativ har inte varit felaktiga. Men efter över ett och ett halvt år med coronaviruset råder det ingen tvekan om att Sverige ofta har handlat för sent. Det betyder inte att hela landet skulle ha stängt ner i evigheter, däremot att rätt åtgärd borde ha vidtagits i rätt tid.

När delar av Europa nu står på tröskeln till en fjärde våg finns det därmed anledning att lära av tidigare misstag. Eller att lyssna på Moderaterna. För den som blickar tillbaka kan konstatera att de uppmaningar, rentav vädjanden, som kommit från partiet med facit i hand har visat sig vara rimliga.

Ett par exempel: I november förra året, när den andra vågen rullade in, pekade Ulf Kristersson (M) och Elisabeth Svantesson (M) i en debattartikel på vikten av att snabbtesta och smittspåra bredare för att stoppa den ökande smittspridningen (DN 19/11-20).

Knappt ett år senare handlade en annan debattartikel från partiet om att ett nationellt vaccinpass skulle underlätta återöppnandet av samhället och ge fullvaccinerade ett så fritt liv som möjligt (DN 19/8). I samma veva presenterades en Sifoundersökning som visade att sex av tio svenskar var positiva till ett sådant pass, ungefär lika många som var fullvaccinerade vid tillfället.

”Ännu bättre vore det om modellen kunde användas även vid mindre sammankomster som bio samt på restauranger.”
Kajsa Kettil

Nu i början av veckan var det dags för nästa uppmaning. Då krävde Moderaterna att testning återinförs för vaccinerade. Sedan den 1 november var Folkhälsomyndighetens rekommendation att fullvaccinerade inte behövde testa sig vid symptom, en åtgärd som tedde sig alltmer världsfrånvänd ju snabbare smittspridningen ökar på flera håll i Sveriges närområde. Danmark tvingades nyligen återinföra vissa restriktioner, bland annat landets så kallade coronapass. För trots en hög vaccinationsgrad överlag är många unga danskar ovaccinerade, och det är också här smittan sprids mest.

Norge upplever en liknande situation. Där aviserade den nytillträdde, socialdemokratiske statsministern Jonas Gahr Støre för en vecka sedan hårdare krav på testning och större möjligheter för kommuner att införa lokala vaccinpass.

Veckans uppmaning från Ulf Kristersson rörde även just vaccinpass, närmare bestämt att regeringen bör förbereda för att kunna införa ett intyg som ger fullvaccinerade tillgång till välbesökta tillställningar och platser. Den här gången handlar det inte om att öppna upp samhället, utan att kunna behålla det öppet för så många som möjligt.

Och Sverige, då? Fram tills på onsdagen har det mest mumlats lite från regeringshåll om att kanske, eventuellt kunna kräva att vaccinpass, men då endast vid väldigt stora evenemang.

Men plötsligt händer det! Regeringen och Folkhälsomyndigheten kallar till presskonferens för att ge två välkomna besked; dubbelvaccinerade med symptom ska åter testa sig, och vid inomhusevenemang med minst 100 deltagare ska vaccinationsbevis införas. Detta alltså samma dag som evenemangsbiljetten utses till Årets julklapp 2021.

Vaccinationsbeviset är frivilligt för arrangören, men de arrangörer som inte använder det får räkna med restriktioner för att undvika smittspridning.

Införandet av vaccinationsbevis är ett rimligt sätt att hålla samhället öppet och låta fullvaccinerade leva ett så fritt liv som möjligt. Ännu bättre vore det om modellen kunde användas även vid mindre sammankomster som bio samt på restauranger.

Just att beviset ska införas på restauranger föreslog Moderaterna på fredagen, och detta väntas diskuteras mellan samtliga riksdagspartier på tisdag. Regeringen gör klokt i att ta till sig synpunkten.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.