Annons

Kajsa Kettil: Vaccin mot covid-19 är fortfarande en god idé

Pandemin är över men smittan är kvar.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 14 augusti 2023 • Uppdaterad 15 augusti 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Många unga vuxna får kvardröjande symptom efter en covid-infektion, något som kan vara värt att tänka på när den nya varianten Eris sprids snabbt.
Många unga vuxna får kvardröjande symptom efter en covid-infektion, något som kan vara värt att tänka på när den nya varianten Eris sprids snabbt.Foto: Johan Nilsson/TT

Omikron, vaccindoser, restriktioner och smittspårning – visst känns det avlägset? Det är bara tre månader sedan Världshälsoorganisationen WHO deklarerade att covid-19-pandemin efter mer än tre år var över, men åtminstone vi svenskar har länge kunnat leva som vanligt.

Så varför uppmärksamma sjukdomen nu? Jo, för att den fortfarande orsakar elände, i synnerhet om vi låtsas som att den inte finns.

Annons

Precis som väntat har viruset med sina olika varianter blivit mindre aggressivt. För äldre och personer i andra riskgrupper kan smittan fortfarande vara farlig, men övriga som smittas får ofta symptom som en vanlig förkylning, kanske med lite högre feber.

Nyligen konstaterades att en ny undervariant av omikron kallad Eris är på väg att ta över. Inte heller denna tycks generellt ge livshotande symptom.

Men livet är så mycket mer än att överleva. Vi vill ju må bra också. En färsk, svensk studie visar att unga vuxna löper stor risk att drabbas av postcovid. Så många som var sjätte ung person i testgruppen hade symptom två månader efter genomgången infektion, vilket tycks ha förvånat forskarna (SR 13/8). Risken att drabbas av postcovid hängde inte heller ihop med hur sjuka testpersonerna varit under själva infektionen – även de som haft lindriga eller måttliga symptom drogs med kvardröjande symptom som sämre smak och lukt, andningsbesvär och extrem trötthet.

”Så varför uppmärksamma sjukdomen nu? Jo, för att den fortfarande orsakar elände, i synnerhet om vi låtsas som att den inte finns.”

Sambandet mellan unga covidsmittade och postcovid kunde konstateras genom en enkät som besvarades av omkring 2000 personer mellan 25 och 30 år.

Många av de smittade skulle inte ha upptäckts eftersom de inte har sökt vård för sina besvär och därmed inte heller fått en postcoviddiagnos. Det visar att mörkertalet är stort.

Det är för tidigt att säga om de vaccinsprutor som har tagits skyddar mot den nya varianten Eris eller om det behövs nya doser, enligt Johan Styrud, överläkare och ordförande i Stockholms läkarförening (TT 10/8). Precis som tidigare är det klokt att följa Folkhälsomyndighetens vaccinrekommendationer för den ålders- och eventuellt riskgrupp man tillhör, där det för vissa innebär en påfyllnadsdos nu i höst. I nuläget är det alltså inte aktuellt med några ytterligare doser specifikt för den nya varianten Eris, men såväl vården, berörda myndigheter och privatpersoner bör vara medvetna om att covid-19 fortfarande innebär vissa risker. Enligt Christina Pagel, professor vid University College i London, väntas den nya och relativt milda, men mycket smittsamma Eris-varianten leda till fler sjukhusinläggningar och postcovidfall.

I Storbritannien, ett av de länder där Eris först fick fäste, konstaterar också chefen Meera Chand på det statligt finansierade UK Health Security Agency något som är självklart men ändå värt att påminna om (The Guardian 9/8): ” Vaccin är fortfarande vårt bästa skydd mot framtida covid-19-vågor, så det är fortfarande lika viktigt att så fort som möjligt ta sina rekommenderade doser.”

Annons
Annons
Annons
Annons