Annons

Vaccin är mer än en vara

USA har nu gått med på att släppa patenten för vaccin. Det är något bra, man ska inte underskatta människors altruism.
Ledare • Publicerad 9 maj 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Det folkrika Indien är hårt drabbat av pandemin.
Det folkrika Indien är hårt drabbat av pandemin.Foto: Channi Anand

När det är kris så hjälps människor åt. Så var det vid jordbävningen på Haiti 2010, så var det förra året vid skogsbränderna i Sverige och andra länder kom till undsättning.

Mer än 1,2 miljarder vaccindoser har nu distribuerats världen över. Av dessa har bara 0,25 procent av vaccinen har gått till människor i låginkomstländer. WHO, med generaldirektrör Tedros Adhanom Ghebreyesus i spetsen, har länge försökt få länder att göra något åt detta.

Annons

Indien har de senaste veckorna blivit hårt drabbat av corona, i onsdags rapporterades mer än 380 000 smittade. Landet har försökt få WTO (World Trade Organization), att agera.

Biden har nu meddelat att USA ska stödja detta förslag. Katherine Tai, handelsrepresentant i USA, säger att svåra tider kräver ovanliga tilltag.

”Människor hjälps åt vid kris. Denna kris drabbar dessutom oss alla.”
Edel Irén Segersam

Läkemedelsindustrin har reagerat negativt på detta beslut. Läkemedelsföretagen, och de länder de är stationerade i, tror inte att patenten står i vägen för högre produktion. De säger att problemet är mer komplext än så. Frankrike föreslår i stället donationer av vaccin till fattigare länder. Clete Willems, tidigare advokat på USA:s handelsdepartement, tycker också att man ska producera och exportera vaccin för att skydda jobb i USA. Men huvudargumentet som framförs verkar vara att företag inte kommer att vilja framställa vaccin nästa gång, när de inte kan garanteras sitt patent. Men vem är det egentligen som missgynnas av politiken som förs?

Kina och Ryssland distribuerar vaccin över världen i utbyte mot handel eller löfte om framtida investeringar. Anna Maria Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, säger till DN att västvärldens passivitet ger större makt till Kina och Ryssland. Kina och Ryssland ger vaccin till fattigare länder i utbyte mot handel eller tillåtelse att göra investeringar. Det stärker deras geopolitiska situation.

Kina och Ryssland har förstått att vaccin inte bara är något att tjäna pengar på. Visst, de utnyttjar situationen för att få handelskontakter, men de ger samtidigt ut vaccin gratis. Det är otroligt cyniskt att tro att företag inte kommer att tillverka vaccin om de inte vet att de tjänar stora pengar på det. Människor hjälps åt vid kris. Denna kris drabbar dessutom oss alla.

Edel Irén SegersamSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons