Annons

Utökad skolplikt ingen lösning

Socialdemokraterna vill bli det nya skolpartiet, meddelade Aftonbladet häromdagen. De förebereder som det hette en ”rejäl skolattack”.
Ledare • Publicerad 31 januari 2013

Första delen kom i går. Och nog är det en attack. Med plikten som vapen ska tiotusentals ungdomar som nu hoppar av gymnasiet och hamnar i arbetslöshet bort från de statistikkolumnerna och skyfflas in i skolan igen.

Löfven och Baylan vill komma åt ungdomsarbetslösheten, vilket i sig är hedervärt. Men metoden de föreslår är bara ett siffertricksande som visar att Socialdemokraterna är ett parti som vet hur man döljer arbetslöshet, och som saknar en genomtänkt skolpolitik.

Annons

Skolan är viktig och det är väl känt att de som inte har gått på gymnasiet eller som hoppat av är kraftigt överrepresenterade bland de unga arbetslösa. Det är ett stort problem som ställer frågor om trösklar till arbetsmarknaden och behovet av olika slags utbildningsvägar. Men att tvinga alla att läsa till högskolebehörighet är inte rätt väg att gå.

Idag går redan de flesta ungdomar på gymnasiet. Men en del, särskilt de som knappt tar sig igenom grundskolan, är inte redo för det. Är det verkligen realistiskt att tro att en ut-ökad skolplikt ska motivera dem till att klara av en treårig gymnasieutbildning ovanpå det?

Det säger något om synen på gymnasieskolan om man försöker använda den till att kompensera för brister i grundskolan eller som förvaringsplats för den som faktiskt inte vill vara där.

Och vad blir nästa steg, treårig högskoleplikt för att hålla ungdomsarbetslösheten nere? Så kan Socialdemokraterna bli det nya högskolepartiet också.

Det krävs många åtgärder för att komma åt ungdomsarbetslösheten. Den sumpade jobbpakten hade varit en viktig del, till exempel. Och det är angeläget att gymnasiet håller en nivå så att det rustar eleverna för jobb eller fortsatta studier. Men att med tvång stoppa in varenda ungdom i ett allt längre utbildningssystem är en feltänkt metod.

Förslaget duger inte till att göra Socialdemokraterna till ett nytt skolparti. Och det duger definitivt inte till att förbättra situationen, vare sig för skolan eller ungdomarna.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons