Annons

Stefan Eklund: ”Utan Borås Tidning blir man dum i huvudet”

Vi har rest runt och träffat läsare som vill bli digitala. Tack för all positiv respons!
Stefan EklundSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 21 oktober 2023
Stefan Eklund
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det undersökningar visar, att fler och fler äldre med självklarhet blir mer digitala överhuvudtaget, var uppenbart under våra besök”,  skriver BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
”Det undersökningar visar, att fler och fler äldre med självklarhet blir mer digitala överhuvudtaget, var uppenbart under våra besök”, skriver BT:s chefredaktör Stefan Eklund.Foto: Tobias Röstlund / TT

Mannen reste på sig, tackade för informationen och hjälpen att installera BT:s appar i mobilen. Sedan sade han: ”Ja, klart vi ska ha tidningen, även om den blir digital. Man måste ju veta vad som händer, annars blir man dum i huvudet.”

Detta hände på en av de orter som jag och BT:s redaktionschef Carl Lind besökte tillsammans med marknadsavdelningens Elin Granander och Christina Söderström de senaste veckorna.

Annons

Vi har varit i Vårgårda, Herrljunga, Alingsås, Varberg, Hindås och Horred och jag får nog säga att jag är lite omtumlad av all positiv respons och höga uppskattning av Borås Tidning som en viktig del av vardagen.

Turnén har gått till de orter där vi av ekonomiska skäl har varit tvungna att dra in delar av distributionen av papperstidningen. Syftet har varit att visa hur man använder BT digitalt, hur e-tidningen, det vill säga papperstidningen i digitalt format, och vår nyhetssajt fungerar.

Visst, vi är inte alltid populära. Morgontidningens prassel till kaffet är en kär vana för många och bland dem som besökte oss fanns de dem som helt enkelt inte ville vara med utan sade upp sin prenumeration. Men det var få. De allra flesta kom med sina mobiler, läsplattor och datorer och ville veta hur man tar del av Borås Tidnings journalistik digitalt.

Det undersökningar visar, att fler och fler äldre med självklarhet blir mer digitala överhuvudtaget, var uppenbart under våra besök. Och det handlar inte bara om att det är billigare att vara en digital prenumerant, utan även om att man är ute efter de möjligheter till en annan typ av journalistisk presentation som finns i de digitala kanalerna; filmade nyhetsinslag och livesport med sändningar av basket-, hockey- och fotbollsmatcher, bland annat.

”Att man, som en insändarskribent påpekade häromdagen, inte kan elda med eBT må vara hänt, tyckte en läsare i Horred: ”Vi får hitta papper att tända med på annat håll”.”

Roligt var också att höra att vår journalistik uppskattades. Bilden av BT som en tuff granskare av makt och kriminalitet nämndes, vår ledarredaktion fick mycket beröm (”det är bra att ni är lite ljusblå…”), en dam kallade sig själv kulturtant och sade att hon läste alla bokrecensioner med stor behållning, vår Elfsborgsbevakning är omtyckt även utanför Borås och korsorden – ja, de går ju faktiskt att lösa digitalt.

Att man, som en insändarskribent påpekade häromdagen, inte kan elda med eBT må vara hänt, tyckte en läsare i Horred: ”Vi får hitta papper att tända med på annat håll”.

Vi som har rest runt i Sjuhärad kliver in i en digital omställning som har pågått i flera år och som inte bara gäller tidningsläsningen. I Internetstiftelsens senaste rapport ”Svenskarna och internet 2023” (kommenterad av ledarredaktionens Anela Murguz tidigare i veckan) ser man samma sak. Numera är det endast fyra procent av befolkningen över 16 år som inte använder internet. Det är också dubbelt så många som tar del av nyheter via morgontidningars digitala kanaler än via en papperstidning. Eller som en av de äldre besökarna sade till mig: ”Det är så här verkligheten ser ut. Det är bara att haka på.”

Så ett stort tack till alla er som besökte oss. Det har varit mycket givande och uppmuntrande att träffa er. På måndag är vi i Älekulla och på onsdag i Rävlanda. Välkomna även dit!

Annons
Annons
Annons
Annons