Upplysning med förnuft
Undersökningen utgår från ett lands förmåga att hjälpa till. Den omfattar sju områden: miljö, handel, migration, investeringar, säkerhet, teknik och bistånd.
Att svensk biståndspolitik hamnar högst av 22 rika givarländer är onekligen ett gott betyg åt regeringen. Och att USA – som ofta ställs i skamvrån i sådana här sammanhang– hamnar på femte plats, inte särskilt långt efter ledarnationen, tyder på att utvecklingsarbetet är mer komplext än det ofta framställs.
Bistånd är ett kontroversiellt och mångbottnat område som tidigare lite grand levt sitt eget liv, bortanför utvärdering och krav på vad skattemedlen används till. Under biståndsminister Gunilla Carlsson har det dock skett lite av ett perspektivskifte mot mer transparens, fokusering på ett antal länder och effektivitet.
Förr öronmärktes relativt stora belopp till informationskampanjer. Så sker fortfarande. Sida får 96 miljoner kronor för att på ett sakligt och någorlunda objektivt sätt upplysa om det svenska biståndet.
Summan kan diskuteras, men det är en rimlig ordning att myndigheterna får statligt informationsstöd, åtminstone så länge som det inte går till att sprida ren propaganda.
Då har ministern rätt att ryta till och ifrågasätta om medlen används på rätt sätt. Det var också vad Gunilla Carlsson gjorde i förra veckan.
När Palestinagrupperna som sorterar under Forum Syd som i sin tur anlitas av Sida för att upplysa om bistånd, kallar Israel för en apartheidregim och israelerna för kolonialister reagerade Carlsson och krävde ökad opartiskhet (SvD 8/11).
"Ministerstyre", menade miljöpartisten Bodil Ceballos. Ett minst sagt ogenomtänkt utfall från Ceballos som också är ordförande för Forum Syd.
Det vore ju väldigt konstigt om inte ansvarig minister fick säga ifrån när en myndighet bryter mot riksdagens och regeringens linje.
Debatten kring biståndet och Sidas verksamhet har förändrats de senaste åren. Invanda och dominerande föreställningar utmanas.
Det är en glädjande utveckling. På just det området har Sverige sannerligen inte varit världsbäst.
Ledarredaktionen