GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Strömbäck: Upploppen kan förklaras – inte försvaras

Den verkliga konflikten går mellan demokrater och icke-demokrater, inte mellan svenskar och invandrade.
Jesper Strömbäck
Gästkrönika • Publicerad 25 april 2022
Jesper Strömbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Allt tal om att det handlar om yttrandefrihet är bara dimridåer, skriver krönikören Jesper Strömbäck angående Rasmus Paludans (bilden) demonstrationer och upploppen de har lett till.
Allt tal om att det handlar om yttrandefrihet är bara dimridåer, skriver krönikören Jesper Strömbäck angående Rasmus Paludans (bilden) demonstrationer och upploppen de har lett till.Foto: Martin Sylvest

De våldsamma upploppen och attackerna mot polisen i flera städer under påsken kan inte på något sätt försvaras. De strider både mot lagen och mot demokratiska normer och värderingar. Att de inte går att försvara är dock inte detsamma som att de inte går att förklara.

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Helt klart är nämligen att den här typen av reaktioner var precis vad högerextremisten Rasmus Paludan strävade efter med sina koranbränningar. Han, liksom andra högerextrema, vill provocera invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet för att spä på de sociala konflikterna, skapa social oro och därmed öka stödet för en auktoritär och rasistisk politik. Allt tal om att det handlar om yttrandefrihet är bara dimridåer. Man ska komma ihåg att de som nu hävdar att koranbränningar handlar om att försvara yttrandefriheten är i stort samma krafter som annars vill förbjuda exempelvis muslimska böneutrop, prideflaggan och flaggbränning och stoppa vad de kallar ”utmanande samtidskonst”.

Samtidigt visar reaktionerna – inte minst på sociala medier – en allt öppnare rasism och i vissa fall fascism. När Adam Marttinen (SD), ledamot i justitieutskottet, twittrar att ”Var helst Socialdemokraterna format samhället ska vi jämna det med marken, göra om och göra rätt” är det ett exempel på detta. Likaså när han och andra postar kortfilmer där människor attackeras av vattenkanoner och skriver att allt går att ordna vid ett maktskifte, när högerdebattörer uppmanar till koranbränningar i varje svensk stad på första maj för att Socialdemokraterna ska ”få se och smaka på det samhälle de har skapat”, eller när Hanif Bali (M) skriver att ”vi då och då borde provocera” vad han kallar ”kaosmänniskor” för att ”locka fram dessa slödder” eftersom de ”förtjänar [att] isoleras och utvisas på livstid”. På en fråga om hur man då ska göra med andra generationens invandrare blev svaret att man ska ”Isolera såpass länge att de ej ynglar av sig”. I samma veva postade han en rasistisk bild där riksdagsmannen Ali Esbati (V) avtecknas som en apa.

Men det stannar inte där. Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström retweetade en tweet där skulden för upploppen lades på ”dessa muslimer”, som om muslimer i allmänhet skulle vara skyldiga. Hans partikollega Fredrik Ljunghill, kommunalråd i Lund, retweetade å sin sida en bild där demonstranter attackeras av vattenkanoner med texten ”Tänk om kaosbabbarna fått möta en sådan här i stället”. Intressant nog kommer bilden från en demonstration i diktaturens Venezuela. Till detta kommer en rad andra politiker och debattörer till höger som skyller upploppen på muslimer i allmänhet, vilket bland annat Expo har dokumenterat. Samtidigt trappar SD upp den repressiva retoriken och politiken mot invandrade i allmänhet.

Vad allt detta illustrerar är inte bara hur den rasistiska och auktoritära rötan sprider sig. Det illustrerar också hur högerextrema krafter driver på för att skapa en konflikt med invandrade i allmänhet och muslimer i synnerhet, för att i nästa steg anklaga dessa för att skapa konflikten.

Men den verkliga konflikten står inte mellan svenskar och invandrade eller mellan kristna och muslimer. Den verkliga konflikten går mellan demokrater och icke-demokrater, mellan de som försöker överbrygga respektive underblåsa konflikter, mellan de som strävar efter inkludering respektive exkludering, och mellan de som står för att de demokratiska fri- och rättigheterna ska omfatta alla medborgare och de som bara försvarar dem för den egna gruppen.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.