GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Upplagt för kaos när Löfven lämnar

Hon har plockat de lågt hängande frukterna. Nu måste Magdalena Andersson (S) börja klättra.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 10 november 2021
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Det var en till synes lättad Stefan Löfven (S) som efter mötet med talmannen berättade för pressen om tiden som väntar honom.
Det var en till synes lättad Stefan Löfven (S) som efter mötet med talmannen berättade för pressen om tiden som väntar honom.Foto: Anders Wiklund/TT

Först skulle hon bli vald till partiordförande. Det var lätt.

Sedan skulle överenskommelsen med Centerpartiet om las, skog och strand bli klar. Det tog tid, men det gick.

Nu krävs betydligt större ansträngning för att nå de två återstående, åtråvärda godbitarna; statsministerposten och en godkänd budget.

Det har varit en – som det brukar heta – rätt intensiv vecka. Men efter Socialdemokraternas kongress förra veckan, där statsminister Stefan Löfven (S) meddelade att han avsåg att lämna in sin avskedsansökan i början av denna vecka, har det politiska Sverige gått i väntans tider. För att fördriva tiden har det spekulerats och skojats: Vad menas egentligen med början av veckan? När slutar början? Och är inte onsdag snarare att betrakta som den breda mitten?

Under presskonferensen strax efter att Stefan Löfven träffat talmannen och begärt entledigande som statsminister, levererade han själv ett träffsäkert svar: Eftersom han har sju dagars arbetsvecka är detta bara början.

Att det bara är början gäller även för hans efterträdare Magdalena Andersson, om än på ett mindre skämtsamt sätt. Som nytillträdd partiledare förra torsdagen sade hon att hon skulle fira genom att arbeta. Det var nog klokt, för framför sig hade partiet då slutspurten i förhandlingarna med Centerpartiet. Under onsdagen kom så beskedet att regeringen och C nått en överenskommelse som innebär ökat inflytande för skogsägare och ett omtag för reglerna om strandskydd. Hädanefter kommer det att bli betydligt lättare att, utan att förstöra viktig natur eller utestänga allmänheten från stränderna, bygga längs mindre sjöar och vattendrag. Det är utmärkt, och visar att det går att krama ur rejält med liberal politik även ur en socialdemokratiskt ledd regering.

”Det är nästan som att tiden fram till riksdagsvalet nästa höst är en lång transportsportsträcka.”
Kajsa Kettil

Att göra både C och MP nöjda är en bedrift i sig. Men så har ju kompromisser varit något av Stefan Löfvens styrka under hans sju svåra år på statsministerposten. Att det stundtals har inneburit att S har offrat sin sakpolitik för regeringsmakten har uppenbarligen varit ett pris partiet har ansett sig kunnat betala.

Annie Lööf (C) är nu beredd att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Det var väntat och verkar inte ens få Ulf Kristersson (M) och hans stödpartier att uppröras. Det är nästan som att tiden fram till riksdagsvalet nästa höst är en lång transportsträcka.

Frågan är nu bara vad Vänsterpartiet kommer att kräva för att stödja Andersson i den kommande statsministeromröstningen. Nooshi Dadgostar visade ju i samband med sommarens regeringskris att hon inte drar sig för att orsaka turbulens. Strax efter statsministerns avgång gick hon ut och krävde en förhandling med den nya regeringsbildaren, detta trots att hon är väl medveten om att Centerpartiet motsätter sig förhandlingar mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Upplagt för kaos, med andra ord.

Och, om allt går vägen och 175 ledamöter inte röstar emot statsministerkandidaten, återstår att baxa igenom budgeten i riksdagen.

Inte undra på att det var en till synes lättad Stefan Löfven som svarade på frågor om tiden som väntar honom nu. En ny, stor bastu hemma i Örnsköldsvik planeras, eftersom han kommer att sakna den på Harpsund. Sedan blev han mer filosofisk om den kommande tillvaron när han konstaterade att ”lite mer frihet kommer inte att göra ont”.

Frihet, minsann. När sossen blir gammal blir han liberal?

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.