GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Uppfriskande med energi och företagande som valfrågor

Jobb, klimat, integration, skola, företagande, äldrevård, energi, skatter och välfärd – så skulle debatten utformas om ledarsidans gästkrönikörer fick bestämma.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 4 januari 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
I mitten av december presenterade Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, nya förslag på energiområdet.
I mitten av december presenterade Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, nya förslag på energiområdet.Foto: Christine Olsson

Med så många förslag har de troligtvis ringat in de flesta av de områden som kommer att dominera de politiska diskussionerna inför valet i september.

Om väljarnas åsikter får styra är det dock de klassiska frågorna som prioriteras, det syns i Novus decembermätning där sjukvården, lag och ordning samt invandring/integration toppar listan. En bubblare är energifrågan som går från plats tio till plats sju, och även skolan har fått mer uppmärksamhet, sannolikt på grund av det omtalade DN-reportaget om Engelska skolans grundare Barbara och Hans Bergström (DN 10/12).

Sannolikt kommer även pensionerna – som i slutet av 2021 ligger på plats nio – att segla upp som en valfråga, i synnerhet av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som gärna återkommer till de äldres ekonomi. Som av en händelse är det just dessa två partier som inte har släppts in i den blocköverskridande pensionsgruppen. Men med tanke på årets positionsförflyttningar hos både Socialdemokraterna och Moderaterna finns det inga garantier för att det även fortsatt kommer att se ut så.

Uppfriskande är att företagandets välståndsskapande roll får vara med på ett av enkätsvarens hörn. Det talas faktiskt alltför lite om sambandet mellan ett välfungerande näringsliv och vår gemensamma välfärd. Företagsvillkor kanske inte är vad väljarna ropar efter. Men det skulle de göra om skattekronorna slutade rulla in i statens plånbok.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.