Annons

Lars Stjernkvist: Upp till bevis för S nu

S måste visa att det inte finns en politisk naturlag som tvingar Ulf Kristersson (M) att hålla SD i handen.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 5 oktober 2022
Lars Stjernkvist
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) har tidigare visat att de kan samarbeta för Sveriges bästa.
Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) har tidigare visat att de kan samarbeta för Sveriges bästa.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Var det ett katastrofval eller i själva verket ett ganska bra valresultat? Det verkar som om Socialdemokraterna inte riktigt kan bestämma sig för hur valresultatet ska tolkas. Jag håller definitivt inte med dem som beskriver årets val som en katastrof. Socialdemokraterna får ett resultat som andra inte ens vågar drömma om. Partiet fick ett ökat stöd i regeringsställning, och det är minsann inte många som klarar.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är före detta partisekreterare för Socialdemokraterna.

Med det sagt, för att använda ett av Magdalena Anderssons (S) favorituttryck, håller jag inte alls med dem som snarare ser valförlusten som en möjlighet. För det finns en del som närmast verkar se fram emot oppositionsrollen och möjligheten att få fundera ut och forma en slagkraftig politik inför valet om fyra år.

Annons

Skälet är att jag inte känner särskilt många socialdemokrater som trivs bäst vid det ideologiska ritbordet. Socialdemokraterna är ett parti för politiska praktiker, hantverkare, som formar teorierna så att säga i efterhand. Det som fungerar i praktiken blir partiets politik, och för en hantverkare är förstås makten helt avgörande.

Därför tror jag inte ett dugg på det där med att oppositionsrollen ger en chans till reflektion.

Det där praktiska hantverket kan dessutom behövas snabbare än vi tror. Det är flera som efter valet påmint om likheterna med valet 1991. För drygt 30 år sedan blev det också en borgerlig valseger, landet fick en moderatledd regering och det krävdes stöd av ett invandringskritiskt parti, Ny demokrati. Jag blev invald i riksdagen det året, och kom till en minst sagt stukad riksdagsgrupp.

Det ekonomiska läget var besvärligt, och ett år efter valet 1991 var krisen akut. Regeringen kunde inte längre luta sig mot Ny demokrati utan vände sig till det största oppositionspartiet, och efter några intensiva förhandlingar leddes landet i praktiken av de bittra motståndarna Carl Bildt (M) och Ingvar Carlsson (S).

”Om Socialdemokraterna menar allvar med sin SD-kritik, då måste rimligen partiets företrädare vara beredda att ta ansvar.”
Lars Stjernkvist

Jag säger inte att dagens ekonomiska kris är lika allvarlig. Det är möjligt att nedgången blir långt ifrån lika djup och utdragen. Men vi lever onekligen i en orolig tid, och Sverige står inför en rad svåra prövningar. Sverige ska lotsas in i Nato, försvaret ska stärkas och hushållen och välfärden ska skyddas så långt möjligt när tiderna blir bistrare.

Jag håller inte med om allt som socialdemokrater sa om Sverigedemokraterna under valrörelsen, men hälften räcker för att känna oro. Sverige kan leva farligt om regeringen försöker kryssa sig fram med hjälp av ett parti som i alla lägen ser invandringen som allt eländes urmoder.

Om Socialdemokraterna menar allvar med sin SD-kritik, då måste rimligen partiets företrädare vara beredda att ta ansvar. De måste visa i praktisk handling att det inte finns något valresultat eller politisk naturlag som tvingar Ulf Kristersson (M) att i en stormig tid hålla SD i handen.

Annons
Annons
Annons
Annons