Unikt tillfälle att göra rätt
Sanningens minut närmar sig för servicekontoret i Borås. Det är inte många dagar kvar innan den kommunala förvaltningen står inför rätten för att svara på varför man med skattemedel bjuder under och konkurrerar ut privata företag på mark- och anläggningsarbeten i Västsverige.
”Vi kände att vi inte hade stöd i lagen för ett sådant agerande”, sa förvaltningschefen Ingemar Persson i lördagens BT.
Ett uttalande som kan bli en klassiker.
Plötsligt skulle alltså det som Konkurrensverket påpekat ända sedan 1999 ha gått hem även hos de ansvariga? Knappast.
Servicekontoret har med den högsta politiska ledningens godkännande – och detta oavsett vilken sida som styrt i staden – kört på så det rykt om grävjobben och asfalteringarna. Att man befunnit sig på fel sida av lagen har man länge varit medveten om.
Dessutom är det på sin plats att påpeka att det man från servicekontorets sida nu avser att sluta med är bara en del av det som Konkurrensverket funnit vara stötande och rentav olagligt. Redan det faktum att servicekontoret över huvud taget agerar på den privata marknaden snedvrider konkurrensen, oavsett om det sker i den egna eller i andra kommuner.
Ty vilket anläggningsföretag kan matcha en kommunal förvaltning som kan bjuda under med 20–40 procent på jobben tack vare att skattebetalarna står för pengarna och risken?
Anser ansvariga politiker att man ändå gjort rätt torde det vara en smal sak för en kommun som Borås att betala ett vite på tre miljoner kronor om man inte följer en fällande dom. Men då ska man minnas att den summan är bara en bråkdel av kostnaden för det dåliga rykte staden ådragit sig.
Att servicekontoret under många år i praktiken har varit den aktör som angivit villkoren för stora delar av anläggningsbranschen har medfört att många företag ser med tvivel och skepsis på nyttan av att lägga anbud i Borås. Inte på grund av pressade priser, utan istället på grund av det godtycke som servicekontorets ”monopol” innebär.
Att Borås stad nu står på de anklagades sida är inte bara av ondo. Det ger alla inblandade ett unikt tillfälle till att göra om och göra rätt.
Frågan är bara om man vill.
Länge har det rått en rörande enighet i fullmäktige om att dagens servicekontor är enda lösningen. Det hade varit bättre, om än inte alldeles problemfritt, om verksamheten bolagiserats. Då hade flera kryphål stängts igen automatiskt eftersom även kommunala bolag ska verka på marknaden med marknadens villkor.
Dessutom hade det aldrig behövt uppstå tvivel om kommunen och servicekontoret skött sina upphandlingar inom detta område på ett riktigt sätt.
Stadens fullmäktigepolitiker från vänster till höger har nu ett gyllene tillfälle att göra en grundlig genomlysning av servicekontoret, av dess verksamhet och därmed också dess framtid.
En sådan kan och bör genomföras, oavsett om man tycker att det är rätt eller fel att låta snedvrida konkurrensen med skattemedel.