Annons

Anela Murguz: Unga röstar höger av oro – inte revolt

I jakt på en förklaring till högervågen bland unga riskerar många att gå vilse. Ibland behöver det inte vara svårare än att unga väljare tilltalas av högerpartiernas politik.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 25 september 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Om unga hade fått bestämma hade Moderaterna blivit största parti.
Om unga hade fått bestämma hade Moderaterna blivit största parti.Foto: Johan Nilsson/TT

Strax innan valet skrev ledarsidan om en högervåg bland unga. Detta efter att undersökningar visat att Moderaterna hamnar högt bland unga väljare. Nu finns ett valresultat som bekräftar detta: Moderaterna blev största parti bland unga väljare.

När det gäller förstagångsväljarna, alltså åldersgruppen 18-21 år, hamnade Moderaterna högst upp med 26 procent, följt av Sverigedemokraterna (22 procent) och Socialdemokraterna (20 procent). I åldersgruppen 22-30 år är M något mindre men fortfarande störst – 24 procent. Däremot är S andra största parti med 23 procent av gruppens röster jämfört med SD:s 17 procent.

Annons

Även i skolvalet kammade Moderaterna hem förstaplatsen. Där fick partiet hela 27 procent. Viktigt att notera är att skolvalet inte är lika tillförlitligt som när man bryter ned valresultatet i olika åldersgrupper. Då skolvalet är frivilligt finns inte alla skolor representerade.

Alldeles oavsett är det en högervåg bland yngre väljargrupper vi ser. Och visst förvånar det något. Jag minns till exempel när jag själv gick de sista åren på gymnasiet där både Miljöpartiet och Feministiskt initiativ gick starkt framåt och man skapade dålig stämning i kompisgänget genom sin blotta existens.

”Att unga i så hög utsträckning lägger sin röst på Moderaterna ska främst ses som en oro över den senaste tidens brottslighet och kriminalitet.”

Då (valet 2014) var Socialdemokraterna störst både i åldersgruppen 18-21 år och 22-30 år. Först i förra valet blev Moderaterna största parti bland förstagångsväljarna, enligt SVT:s valu.

Det är uppenbart att ett skifte har skett och det finns många teorier om sociala mediers inverkan och ungdomars naturliga behov av att revoltera mot sin föräldrageneration. Framför allt har appen Tiktok lyfts fram som en avgörande faktor i sammanhanget.

Visst, vi alla påverkas – medvetet eller omedvetet – av all sorts information som passerar våra skärmar. Men ivern att finna förklaringar riskerar att leda fel. Till exempel lyfter journalisten och författaren Jonathan Lundberg upp tendensen att överskatta sociala mediers, i synnerhet Tiktoks, roll. I Svenska Dagbladets podd Ledarredaktionen (14/9) säger han att många unga är medvetna om att Tiktok främst är till för underhållning, och att man därmed inte tar politisk reklam och innehåll på plattformen på fullt allvar.

Sådana resonemang underskattar också unga väljares tankeförmåga. För det är ingen exotisk grupp som skiljer sig från andra generationer. Tvärtom är de som väljare är mest; somliga pålästa, andra svaga för populism och enkla lösningar. Men framför allt påverkas de precis som alla andra av den vardag man lever i.

Att unga i så hög utsträckning lägger sin röst på Moderaterna ska främst ses som en oro över den senaste tidens brottslighet och kriminalitet, där unga på sätt och vis är mer utsatta för exempelvis rån. Det är mer troligt att de röstar som de gör för att de är oroliga över samhällsutvecklingen, än för att de vill jäklas med sina föräldrar.

Annons
Annons
Annons
Annons