1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tydlighet och tålamod behövs med värnplikten

Många av de ungdomar som missar mönstringen gör detta av misstag. Det är naturligt att det blir förvirring när värnplikten återinförts för en ny generation.
Vila kan man göra mellan övningar. Men att sova igenom dagen för mönstring är en dålig idé.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Återinförandet av värnplikten 2017 har skapat huvudbry hos många av de som kallats till mönstring. Urvalet av de 11 000 som kallades till mönstring förra året har i första hand varit de som visat intresse. Ändå har så många som 150 personer inte dykt upp när dagen för tester väl kommit.

Att inte komma när man kallats in och inte heller bokat om tiden för tester är ett brott mot värnpliktslagen. Straffat om man döms är 500 kronor i böter. Värre anses dock vara att man prickas i brottsregistret. Den absolut vanligaste anledning till att personen inte kommer till mönstringen är att denne glömt bort att det ska ske just den dagen.

I Borås Tidning i måndags (1/7) skrevs det om en kille från Sjuhärad som nu åtalas för att ha missat sin mönstring. Han hade en knäskada som gjorde att han ville skuta upp mönstringen. Bristande kommunikation gjorde att han missade en bokad tid vilket resulterade i ett åtal.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Problemen med kommunikationen behöver åtgärdas. En delförklaring till problem är att man i mångt och mycket bygger system från noll. Från 2000 och framåt monterades pliktsystemet ner och ersattes helt av det frivilliga systemet 2010. Generationsskiftet är tillräckligt stort för att mycket av kunskapen om pliktsystemet har försvunnit från unga.

Tidigare mönstrades långt över 90 procent av alla män. Kunskapen om försvarsmaktens verksamhet är begränsad i dagens samhället och inställningen till pliktsystemet har också förändrats.

Försvarsmakten och frivilligorganisationerna borde få fler tillfällen att informera om sin verksamhet och pliktsystemet i gymnasieskolan. Att få broschyrer och fylla i frågeformulär är långt ifrån tillräckligt.

Föreläsningar och träffar om försvaret i skolmiljön skulle inte bara hjälpa värnpliktiga att förstå de krav som åläggs dem utan kan också vara ett tillfälle för samtliga elever att lära sig om omfattningen av försvarsmaktens verksamhet. Även frivilligorganisationerna och inte minst deras ungdomsverksamhet skulle hjälpas av sådana tillfällen.

Återinförandet av plikten tar med sig vissa problem. Men för varje år som går kommer förståelsen för systemet också sippra ner i åldrarna. Tydlighet och tålamod krävs för att det här ska fungera.

Läs mer

Sommarkrönika

En resa i dur och moll

”Jag hade övertalat min fru att denna semestern skulle vi till Normandie"

Corona i Sjuhärad

Nya beslutet: Daglig verksamhet i Borås öppnar igen

”Smittspridningen har minskat och många brukare mår inte bra”

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Flera bilar i krock med älg.

Borås

TV: Så kraftig är en banger – här spränger polisen bilen

Samma bangermodell har använts vid explosionerna i Borås och Mark.

Borås

TV: Se explosionen i Borås – här sprängs bankomaten i luften

Filmen viktig del i bevisning mot misstänkt huvudman.

S-krisen

Malin Carlssons make riktar skarp kritik mot kommunen: ”Jag har fått nog nu”

Kräver oberoende utredning av turerna kring Malin Carlsson.